• 05.10.25, 13:20

Kui kaua säilib konservtoit?

Paljud inimesed on hakanud koguma kriisivarusid. Mida tuleks ostunimekirja lisada, kui soovid, et su maailmalõpuvarud kestaksid võimalikult kaua?
Kui konservi sisu on väga happeline, säilib see lühemat aega kui väiksema happesusega toit.
  • Kui konservi sisu on väga happeline, säilib see lühemat aega kui väiksema happesusega toit.
  • Foto: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock
Mitmesugused tegurid määravad, kui kaua säilivad konserveeritud oad, pirnid, tomatid, makrellid või vale­kilpkonnasupp. Kui toit pannakse konservi­karpi või -purki, siis suletakse see hermeetiliselt ning kuumutatakse temperatuuril 110–130 kraadi. Kuumus hävitab mikro­organismid ja ensüümid, mille tõttu toit rikneks ning muutuks söögi­kõlbmatuks.

Seotud lood

Lood
  • 12.04.25, 16:14
Hapendamine kinkis inimesele suure aju
Paar miljonit aastat tagasi hakkas inimese aju suurenema erakordse hooga. See nõudis tohutul hulgal energiat. Kust need vajalikud kalorid pärinesid? Siiani on teadlased arvanud, et vastus peitub küpsetatud lihas, kuid uus teooria pakub hoopis teistsuguse seletuse: aju kasvule võisid anda tõuke hapendatud-kääritatud puu- ja köögiviljad.
Lood
  • 23.03.24, 06:20
Kas bensiin võib aeguda?
Kui kaua võib kütust kanistris säilitada?
Lood
  • 12.05.25, 20:26
Kas tervislikumad on värsked või külmutatud köögiviljad?
Värsked puu- ja köögiviljad kuuluvad meie toidulaua kõige tervislikumate valikute hulka. Kuidas on lood külmutatud puu- ja köögiviljadega?
  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.25, 09:13
Puitviimistlus ja nahksisustus ei ahvatle – autojuhid ootavad sõidukitelt üha enam keskkonnasõbralikkust
Kestlikkus ja ökoloogilisem jalajälg on jõudnud ka autotööstusesse, kus üha enam tootjaid loodussõbralikke materjale kasutama hakanud on. Kui palju mõjutab see sõidukit hankides ostjat ja kas keskkonnasäästlikud materjalid on praktilised ning kvaliteetsed, säilitades seejuures ka sõidukvaliteedi ning –mugavuse?

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele