• 12.05.25, 20:26

Kas tervislikumad on värsked või külmutatud köögiviljad?

Värsked puu- ja köögiviljad kuuluvad meie toidulaua kõige tervislikumate valikute hulka. Kuidas on lood külmutatud puu- ja köögiviljadega?
10%  kaotavad värsked herned iga päev toatemperatuuril C-vitamiini. Võrdluseks: sügavkülmutatud herned kaotavad alla 10% C-vitamiinist terve aasta jooksul.
  • 10% kaotavad värsked herned iga päev toatemperatuuril C-vitamiini. Võrdluseks: sügavkülmutatud herned kaotavad alla 10% C-vitamiinist terve aasta jooksul.
  • Foto: Yevhen Prozhyrko / Shutterstock
Värsked puu- ja köögiviljad sisaldavad rohkesti kasulikke toitaineid, nagu vitamiine, mineraal­aineid ja antioksüdante. Talvel ei ole värsked saadused enamasti käe­pärast ja siis on külmutatud puu- ja köögiviljad neile hea alternatiiv.
Vahel võivad külmutatud toidu­ained sisaldada isegi rohkem kasulikke aineid kui värsked. Nimelt koristatakse müügiks mõeldud värsked puu- ja köögiviljad sageli enne täielikku küpsemist, et need transpordi ja ladustamise ajal kauem säiliksid ja üle ei küpseks.
Külmutamiseks mõeldud puu- ja köögiviljad korjatakse ära siis, kui need on täielikult küpsenud ja sisaldavad kõige rohkem toitaineid. Isegi kui värske ja külmutatud toode on korjatud samas valmimisfaasis, säilib mõni toit­ainete rühm külmutamisel paremini, sest külmutamine aeglustab lagunemis­protsesse.
California ülikoolis uuriti kaheksat liiki puu- ja köögivilju, mis olid korjatud samal ajal. Analüüsiti nende vitamiini­sisaldust ja võrreldi neid selle põhjal, kas neid oli säilitatud sügavkülmas või jahedas. Tulemused näitasid, et mõnes viljas säilisid C- ja E-vitamiin külmutatuna paremini.
Vitamiinisisaldus võib olenevalt säilitamisviisist olla erinev, kuid mineraal­ainete sisaldus jääb samaks.
Enne külmutamist aga paljusid puu- ja köögivilju blanšeeritakse, et hävitada mikroorganisme. Siis võivad teatud vitamiinid ja antioksüdandid kaotsi minna.

Seotud lood

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele