Värsked puu- ja köögiviljad kuuluvad meie toidulaua kõige tervislikumate valikute hulka. Kuidas on lood külmutatud puu- ja köögiviljadega?

- 10% kaotavad värsked herned iga päev toatemperatuuril C-vitamiini. Võrdluseks: sügavkülmutatud herned kaotavad alla 10% C-vitamiinist terve aasta jooksul.
- Foto: Yevhen Prozhyrko / Shutterstock
Värsked puu- ja köögiviljad sisaldavad rohkesti kasulikke toitaineid, nagu vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante. Talvel ei ole värsked saadused enamasti käepärast ja siis on külmutatud puu- ja köögiviljad neile hea alternatiiv.
Vahel võivad külmutatud toiduained sisaldada isegi rohkem kasulikke aineid kui värsked. Nimelt koristatakse müügiks mõeldud värsked puu- ja köögiviljad sageli enne täielikku küpsemist, et need transpordi ja ladustamise ajal kauem säiliksid ja üle ei küpseks.
Külmutamiseks mõeldud puu- ja köögiviljad korjatakse ära siis, kui need on täielikult küpsenud ja sisaldavad kõige rohkem toitaineid. Isegi kui värske ja külmutatud toode on korjatud samas valmimisfaasis, säilib mõni toitainete rühm külmutamisel paremini, sest külmutamine aeglustab lagunemisprotsesse.
California ülikoolis uuriti kaheksat liiki puu- ja köögivilju, mis olid korjatud samal ajal. Analüüsiti nende vitamiinisisaldust ja võrreldi neid selle põhjal, kas neid oli säilitatud sügavkülmas või jahedas. Tulemused näitasid, et mõnes viljas säilisid C- ja E-vitamiin külmutatuna paremini.
Vitamiinisisaldus võib olenevalt säilitamisviisist olla erinev, kuid mineraalainete sisaldus jääb samaks.
Enne külmutamist aga paljusid puu- ja köögivilju blanšeeritakse, et hävitada mikroorganisme. Siis võivad teatud vitamiinid ja antioksüdandid kaotsi minna.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!