Meie rannavetes kasvavast põisadrust on võimalik valmistada tervislikku ja keskkonnasõbralikku näkileiba, mis mekib mere moodi.
Eesti rannikuvetes kasvav põisadru (Fucus vesiculosus) on viimasel ajal pälvinud tänu oma mitmekesistele kasulikele omadustele üha rohkem tähelepanu. Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledži meretoorme väärindamise laboris katsetasid sinimajanduse üliõpilased põisadru töötlemisega, kasutades seda hapendatult ja jahuna maitsva ning tervisliku näkileiva valmistamiseks. Kuivatatud ja jahvatatud põisadru on mitmekülgne looduslik tooraine, mida saab rakendada nii toiduainetööstuses kui ka kosmeetikas ja tervisetoodetes. Seekord oli keskmes tervislik suupiste.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Saepuru on üks suurema mahuga jääkmaterjale, mis jääb Eestis toimuval tootmisel üle. Mida sellega peale hakata? TalTechi hargettevõte ÄIO asutajad Nemailla Bonturi ja Petri-Jaan Lahtvee leidsid sellele küsimusele vastuse ning leiutasid saepurust valmistatud toiduaine.
Õieti peaks "veganlõhe" olema jutumärkides, sest meres pole see kunagi viibinud - tegemist on seentest saadud valkudel põhineva toiduainega, mis, tõsi, näeb vähemalt pildil üsna lõhe moodi välja.