• 02.11.24, 05:02

Põisadrust valmistati meremaitselist tervisenäksi

Meie rannavetes kasvavast põisadrust on võimalik valmistada tervislikku ja keskkonnasõbralikku näkileiba, mis mekib mere moodi.
© Shutterstock
  • © Shutterstock
Eesti ranniku­vetes kasvav põisadru (Fucus vesiculosus) on viimasel ajal pälvinud tänu oma mitme­kesistele kasulikele omadustele üha rohkem tähelepanu. Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledži meretoorme väärindamise laboris katsetasid sinimajanduse üliõpilased põisadru töötlemisega, kasutades seda hapendatult ja jahuna maitsva ning tervisliku näkileiva valmistamiseks. Kuivatatud ja jahvatatud põis­adru on mitmekülgne looduslik tooraine, mida saab rakendada nii toiduainetööstuses kui ka kosmeetikas ja tervisetoodetes. Seekord oli keskmes tervislik suupiste.

Seotud lood

Lood
  • 03.03.23, 14:18
Saepuruvõie võib jõuda kodukööki
Saepuru on üks suurema mahuga jääkmaterjale, mis jääb Eestis toimuval tootmisel üle. Mida sellega peale hakata? TalTechi hargettevõte ÄIO asutajad Nemailla Bonturi ja Petri-Jaan Lahtvee leidsid sellele küsimusele vastuse ning leiutasid saepurust valmistatud toiduaine.
Lood
  • 02.01.23, 14:20
Rikkus punetab Hiiumaa külje all merevees
Lood
  • 18.09.23, 18:20
Austrias tuli müügile 3D-prinditud veganlõhe
Õieti peaks "veganlõhe" olema jutumärkides, sest meres pole see kunagi viibinud - tegemist on seentest saadud valkudel põhineva toiduainega, mis, tõsi, näeb vähemalt pildil üsna lõhe moodi välja. 

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele