• 03.03.23, 14:18

Saepuruvõie võib jõuda kodukööki

Saepuru on üks suurema mahuga jääkmaterjale, mis jääb Eestis toimuval tootmisel üle. Mida sellega peale hakata? TalTechi hargettevõte ÄIO asutajad Nemailla Bonturi ja Petri-Jaan Lahtvee leidsid sellele küsimusele vastuse ning leiutasid saepurust valmistatud toiduaine.
© Shutterstock
  • © Shutterstock
Nii Lahtvee kui ka Brasiiliast pärit Bonturi teadustegevus on seotud biotehnoloogiaga. Selle valdkonna üks eesmärk on kasutada mikroobe, et toota orgaanilistest kõrvalsaadustest midagi väärtuslikku. Ettevõttega, mille nimi on ÄIO, asusid nad puidujäägist valmistama toiduks mõeldud rasvu ja õlisid. Peamine siht on vähendada toidu tootmise ökoloogilist jala­jälge ning pidurdada kliima soojenemist.

Seotud lood

Lood
  • 13.09.24, 06:26
Tehisorganismid püüavad süsinikdioksiidi
Rühm teadlasi on välja töötanud uue meetodi, mis suudab õhust süsinikdioksiidi kinni püüda efektiivsemalt kui taimed.
Lood
  • 02.01.23, 14:20
Rikkus punetab Hiiumaa külje all merevees
Lood
  • 30.03.25, 06:53
Bakterid saadavad e-romu metallid uuele ringile

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele