• 03.03.23, 14:18

Saepuruvõie võib jõuda kodukööki

Saepuru on üks suurema mahuga jääkmaterjale, mis jääb Eestis toimuval tootmisel üle. Mida sellega peale hakata? TalTechi hargettevõte ÄIO asutajad Nemailla Bonturi ja Petri-Jaan Lahtvee leidsid sellele küsimusele vastuse ning leiutasid saepurust valmistatud toiduaine.
© Shutterstock
  • © Shutterstock
Nii Lahtvee kui ka Brasiiliast pärit Bonturi teadustegevus on seotud biotehnoloogiaga. Selle valdkonna üks eesmärk on kasutada mikroobe, et toota orgaanilistest kõrvalsaadustest midagi väärtuslikku. Ettevõttega, mille nimi on ÄIO, asusid nad puidujäägist valmistama toiduks mõeldud rasvu ja õlisid. Peamine siht on vähendada toidu tootmise ökoloogilist jala­jälge ning pidurdada kliima soojenemist.

Seotud lood

Lood
  • 13.09.24, 06:26
Tehisorganismid püüavad süsinikdioksiidi
Rühm teadlasi on välja töötanud uue meetodi, mis suudab õhust süsinikdioksiidi kinni püüda efektiivsemalt kui taimed.
Lood
  • 02.01.23, 14:20
Rikkus punetab Hiiumaa külje all merevees
Lood
  • 30.03.25, 06:53
Bakterid saadavad e-romu metallid uuele ringile
  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.25, 09:13
Puitviimistlus ja nahksisustus ei ahvatle – autojuhid ootavad sõidukitelt üha enam keskkonnasõbralikkust
Kestlikkus ja ökoloogilisem jalajälg on jõudnud ka autotööstusesse, kus üha enam tootjaid loodussõbralikke materjale kasutama hakanud on. Kui palju mõjutab see sõidukit hankides ostjat ja kas keskkonnasäästlikud materjalid on praktilised ning kvaliteetsed, säilitades seejuures ka sõidukvaliteedi ning –mugavuse?

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele