Kuna vee keemistemperatuur sõltub rõhust, muutub see olenevalt kõrgusest või sügavusest.
Merepinnal, kus õhurõhk on 1013 hektopaskalit (hPa), keeb vesi temperatuuril 100 °C. Džomolungma tipus 8838 m kõrgusel, kus rõhk on 335 hPa, on vee keemispunkt 71 °C. Ja vastupidi, Mariaani süviku põhjale vastavates tingimustes, 11 km allpool merepinda, oleks vee keemispunkt 180 °C.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Jääkuubikud tõusevad klaasis alati pinnale, sest jää on kergem kui vesi. Mis juhtub siis, kui jää sulab? Kas jäävesi jääb ikka pinnale? Kas külma ja sooja vee tihedus erinevad?
Üks pott kartuleid pannakse keema mäe tipus ja teine merepinna kõrgusel. Kummas potis saavad kartulid kiiremini valmis?
Kui palju leidub Maal vett, kui arvestada soolast ja magedat vett ning ka jääd? Kas vee koguhulk on püsiv?
Viasat History on nagu pilet ajarännule, kus kohtad põnevaid ajaloolisi lugusid ja ekspertide arvamusi. Sul on parim istekoht, et näha pöördelisi hetki ajaloos ja inimesi, kes on minevikku kujundanud. Viasat History telekanal on saadaval enamiku Eesti teleoperaatorite pakettides.