• 09.04.24, 07:29

Miks muutub õuna viljaliha seistes pruuniks?

© Shutterstock
  • © Shutterstock
Õun sisaldab fenoolseid ühendeid – aineid, mis kaitsevad seda hallituse ja bakterite eest.
Kui õun maha kukkudes vigastada saab või pooleks lõigatakse, puutub see kokku õhus oleva hapnikuga. Algab oksüdeerumine, mis tähendab seda, et piltlikult läheb õun justkui väga kiiresti rooste.

Seotud lood

Lood
  • 17.11.23, 05:52
Kui puhtaks saavad puuviljad kraani all loputades?
Suurem osa meist teab, et peaksime puuvilju enne nende söömist pesema. Kas puuvili saab kraani all loputades tõesti päris puhtaks või jääb mingi osa bakteritest ja taimekaitsemürkidest siiski selle pinnale?
Lood
  • 19.01.25, 05:31
Miks vere­valumite värvus muutub?
Kui ma löön end millegi vastu ära, tekib verevalum, mis aegamisi muudab värvust. Esialgu on see punakas-sinakaslilla, siis roheline ja kollane. Miks?
Lood
  • 05.01.24, 06:16
Miks ajab sibula hakkimine nutma?
  • imelineajalugu.ee
  • ST
Sisuturundus
  • 30.04.25, 17:18
Viasat History telekanali maikuu vaatamissoovitused
Viasat History on nagu pilet ajarännule, kus kohtad põnevaid ajaloolisi lugusid ja ekspertide arvamusi. Sul on parim istekoht, et näha pöördelisi hetki ajaloos ja inimesi, kes on minevikku kujundanud. Viasat History telekanal on saadaval enamiku Eesti teleoperaatorite pakettides.

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele