• 26.04.24, 07:59

Miks on mõnd keedumuna raskem koorida kui teist?

© Shutterstock
  • © Shutterstock
Selle, kui kergelt või raskelt koor muna küljest lahti tuleb, määravad kolm põhilist tegurit. Esiteks on tähtis muna vanus, kuna värsketes munades on munakoore siseküljel olev kelme tihedasti vastu koort ja seetõttu on värskeid mune raskem koorida kui näiteks nädalavanuseid mune.
Teiseks on muna raske koori­da siis, kui see pannakse keeva vee asemel keema külma vette, mis seejärel keema aetakse. Sellisel juhul on munavalges sisalduvatel valkudel kauem aega hüübida ning need kleepuvad kõvemini koore siseküljele.

Seotud lood

Lood
  • 04.01.24, 06:09
Kas kanamuna sees võib olla teine muna?
Olen kuulnud, et mõne kanamuna seest on leitud teine muna koos koore ja kõige muu juurdekuuluvaga. Kas see on võimalik, ja kui jah, siis kuidas?
Lood
  • 01.07.22, 13:39
Kas kõigis munakoortes on ühepalju kaltsiumi?
Milline on munakoore kaltsiumisisaldus? Kas see on kõikide erinevate liikide munade puhul ühesugune?
Lood
  • 11.04.25, 09:11
Kas munade kaltsiumisisaldus erineb?
Suured munad on väikestega võrreldes üldjuhul paksema koorega ja sisaldavad ka rohkem kaltsiumit.

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele