Tehistaip seljatab kõikmõeldavad probleemid

Algoritm AlphaFold on õppinud järele aimama organismi keerulisimaid protsesse. See võib aidata välja töötada ravimi kõigi haiguste raviks. Seesama tehnoloogia võib lahendada ka muid probleeme, näiteks kliimakriisi.

Foto:

tehisSaksa molekulaarbioloog Andrei Lupas lausus: „See asi siin muudab meditsiini. See muudab teadust. See muudab biotehnoloogiat. See hakkab muutma kõike.“

Lupas on üks paljudest teadlastest, kes on avaldanud vaimustust tehis­intellektiprogrammi AlphaFold üle. Alpha­Fold on mõne aastaga prognoosinud ning joonistanud välja sadade tuhandete valkude struktuuri, nende seas ka selle valgu oma, mille struktuuri välja selgitamise kallal Lupas ja ta kolleegid olid üle kümne aasta edutult töötanud.

Valkude struktuuri tundmine on ülioluline. Sellega on vaja kursis olla, et tööta­da välja ravimeid, seda näiteks nii koroonaviiruse kui ka vähi vastu. On inimesi, kes peavad AlphaFoldi juba sajandi suurimaks teaduslikuks läbimurdeks. Arvutiprogramm ehk algoritm, mille töötas välja ettevõte DeepMind Technologies (selle omanik on Google), teeb ilmselt revolutsiooni muudeski valdkondades peale meditsiini. Seda kasutades võime peagi saada täpsemaid ilmaprognoose, töötada välja uusi arvutiprogramme ja ehk isegi leida lahendusi kliimakriisile.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Valgud sisalduvad kõikides elavates organismi­des ning neil on täita palju tähtsaid ülesandeid. Tänu valkudele püsivad koos näiteks rakud ning teisalt hoiavad need inimkehas käimas keemilisi protsesse. Valgud on seotud peaaegu kõigega, mis inimkehas toimub. Ka haigus­te ravimine algab sageli valkude kaudu. Teades haigust tekitavate valkude molekulaar­struktuuri, saavad teadlased välja töötada tõhusa toimega ravimeid, mis seonduvad efektiivselt vajalike valku­dega ning mõjutavad nende käitumist soovitud suunas.

Loe AlphaFoldi imetabastest võimetest lähemalt detsembri Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555