Dinosaurused naasevad uue ilmega

Illustratsioon: SHUTTERSTOCK  

Ligikaudu kolmkümmend aastat pärast seda, kui dinosaurused kinolinal oma žanri kõige kuulsamas filmis „Juuraajastu park“ (1993) ellu ärkasid, on need eelajaloolised mürakad taas vaatajate ees. Sarja esimese filmi tootmise ajal polnud veel kellelgi aimu, et dinosaurustel olid seljas suled. Vahepeal on paleontoloogid aga palju teadmisi juurde saanud ja uusimas filmis on esimest korda sulisrüüs saurused. Vaatame selles loos, kuidas teadlaste ettekujutus erinevate dinosauruste välimusest aja jooksul muutunud on.

Hiiglaslikku kiskjat on mitu korda ümber vormitud

2012. aastal leidsid teadlased Tyrannosaurus rex’i sugulase Yutyrannus huali kivistise. See loom oli pealaest jalataldadeni kaetud sulgedega. Avastuse järel kerkis üles küsimus, kas ka T. rex’il võisid olla seljas suled. 2017. aastal näitas üks leitud fossiilne naha jäljend, et selle suure kiskja keha oli siiski peamiselt kaetud soomustega.

Hiiglaslik jaanalind sai küüru selga

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Üle 40 aasta tundsid teadlased Deinocheirus mirificust’t üksnes tema 2,4 meetri pikkuste esijäsemete järgi. Teadlased oletasid nende põhjal, et see loom pidi kuuluma välimuse poolest jaanalinde meenutavate dinosauruste hulka, aga midagi muud nad tema kohta eriti ei teadnud. 2014. aastal leidsid teadlased ka looma teiste kehaosade kivistisi. Tuli välja, et tal oli olnud veider hambutu kolju ning seljas suur küür.

Loe dinosauruste kohta lähemalt septembri Imelisest Teadusest ja vaata pilte juurde!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555