Heroiini müüdi köharohuna

Heroiin on üks enim sõltuvust tekitavaid ja surmavamaid joovastavaid aineid maailmas. Pärast selle avastamist 19. sajandil müüdi seda esialgu apteekides igati legaalse valuvaigistina nii noortele kui ka vanadele.

Heroiin kuulub selliste keemiliste ühendite hulka, mida nimetatakse opioidideks. Need võivad olla sünteeti­lised, poolsünteetilised või loodus­likud, ent opioide ühendab see, et need mõjuvad selgroogsetele (sh inimestele) valu vaigistavalt. Nende toime meenutab morfiini oma.

Heroiinil on morfiiniga otsene seos – seda saadakse morfiini atsetüülimisel, mis tähendab morfiini reageerimist äädik­happega. Saadud aine lahustub inimkehas paremini rasvades ja ühendid jõuavad kiiremini närvirakkudeni. Morfiini omakorda saadakse oopiumist, mis on unimaguna kupardest saadav kuivatatud piimmahl.

Kuna heroiini saadakse morfiinist, mida on keemiliselt töödeldud, on selle puhul tegemist poolsünteetilise opioidiga. Heroiini on mitut liiki. Valge heroiin on valkjas pulber, mida tõmmatakse ninna või mille lahust süstitakse. Pruuni heroiini, mis pole üldjuhul nii puhas ja mille põlemis­temperatuur on madalam, saab suitsetada. Must heroiin on kleepjas ja meenutab tõrva. Seda kas süstitakse või hingatakse sisse selle aure.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Diile­rid müüvad heroiini tihti segatuna igasuguste tundmatu­te ainetega. Seega ei tea kasutaja kunagi, mida ta täpselt sisse võtab või kuidas see aine on valmistatud, ning see võib mõistagi olla eluohtlik. Ühes ÜRO koostatud raportis leitakse, et opioidid, nagu heroiin, põhjustavad kaks kolmandikku maailma narkosurmadest.

Loe heroiini kummalisest ajaloost juuli Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555