Geenid määravad pööraseimad fantaasiad

Kas sa eelistad mehi või naisi? Naudid sa romantikat või hoopis piitsutamist, õrnust või orgiaid? Ükskõik, millised sinu seksuaal­fantaasiad ka ei oleks, teadlased on välja uurinud, miks ihad ja fantaasiad on just sellised, nagu need on.

FOTO: Shutterstock  

Kui paluda tava­inimesel käeraudu, piitsa ja kinni seotud silmi seksiga seostada, liiguvad ta mõtted vististi pimedatesse keldritesse, kus oma hämaraid asju ajavad mingisugused üleni nahka riietatud veidrikud, kelle eelistused korraliku inimese ebalema panevad.

Tegelikult, nagu ilmneb, pole see sugugi nii. Sellised seksuaalfantaasiad, milles piits plaksub ja käerauad kõlisevad, pole üldse haruldased, vaid on inimeste seas märksa laiemalt levinud, kui võiks arvata. Mitte võib-olla just päris sõna-sõnalt niisugused toimingud, aga üldiselt sellelaadsed kindlasti – rohkem kui pooled meist on unis­tatud kas täieliku ülemvõimu omamisest voodis, või vastupidi, enda totaalsest allu­tamisest partnerile. Kolmandik inimesi on väidetavasti fantaseerinud lausa sellest, et neid sunnitakse seksima.

Niisugused ihad võivad tunduda ehk loomu­vastased, aga Belgias tehtud värske uuring näitab, et isegi soovil seksiga koos valu ja alandust tunda on loomulik seletus. Teadlased uurisid ühte paari, kelle seksuaal­elus oli tähtis koht domineerimisel ja allumisel, ning nende verd analüüsides leiti põhjused, miks neile niisugune käitumine meeldib.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Belgia teadlased pole ainsad, kes seksiga seonduvat uurivad. Selle välja selgitamisega, mis ja miks meid erutab, tegeldakse praegusel ajal, mil tabusid enam ülemäära palju ei ole, kõikjal üle maailma. Ihauurijate detektiivitöö on juhtinud nad ajas tagasi meie kaugete esivanemateni ja sügavale meie DNA saladustesse. Nad on leidnud, et miljonite aastate pikkuse evolutsiooni tulemusena on meeste ja naiste seksuaalsuses tähelepanuväärne hulk erinevusi ning üllatavalt palju sarnasusi.

Seksuaalfantaasiaid ümbritseb suur hulk müüte ja stereotüüpe. Paljud neist puudutavad meeste ja naiste fantaasiate erinevusi. Seda nähtust on teadlased viimaseil aastail palju uurinud, et teada saada, millised bioloogilised protsessid fantaasiate taga on. On tulnud välja, et osal levinud ettekujutustel ongi tõetera sees.

Üks levinud müüt on näiteks see, et mehed pidavat mõtlema seksile iga seitsme sekundi tagant ehk umbes 8000 korda päevas. Et see on tõest väga kaugel, seda kinnitas üks 2011. aastal USAs tehtud uuring. Katses osalenud mehi uurides ja küsitledes tuli välja, et nad mõtlevad seksile mitte iga seitsme sekundi tagant, vaid 19 korda päevas. Tõsi, nad mõtlesid seksist siiski palju rohkem kui naised, kes uuringus osalesid. Naised mõtlesid seksist kümme korda päevas.

Veel on laialdaselt levinud müüt, et meestele meeldivad üldiselt nooremad partnerid, naised seevastu eelistavad vanemaid.

2015. aastal Kanadas tehtud uuringu käigus küsitleti eelistuste asjus 1516 inimest ning selgus, et mehed fantaseerisid seksist nooremate partneritega tõesti palju rohkem kui naised. Samas oli selliseid mehi, kes vanematest partneritest fantaseerisid, samuti palju rohkem kui samasuguse eelistusega naisi.

Kolmas visa müüt on, et naiste fantaasiad on sisult õrnemad ja romantilisemad kui meestel, aga ka see ei ole tõsi. 92 protsenti sessamas Kanada uuringus osalenud naisi pidasid tõesti romantikat suhtes tähtsaks, aga mehed ei olnud sugugi kaugel, terve­nisti 88 protsenti neist pidas seda samuti oluliseks. 86 protsenti naisi pidasid tähtsaks atmosfääri ja ümbrust ning taas oli meeste puhul see näitaja pea sama kõrge – 81 protsenti. Vähe sellest, ka mõlema soo kümnest enam levinud fantaasiast pooled olid samad. Mees- ja naissugu on seega oma ihades sarnasemad, kui üldiselt arvatakse.

Meeste ja naiste eelistustes on siiski ka igasuguseid erinevusi ning nende juured on sügaval meie arenguloos.

Loe seksuaalfantaasiate ja eelistuste geneetilistest tagamaadest juuni Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555