Ajju torgatud naaskel tegi inimesest zombi

1930ndail võeti kasutusele võikavõitu neurokirurgia meetod lobotoomia, mis väideti aitavat leevendada paljusid vaimseid häireid, depressioonist skisofreeniani.

FOTO: Harris A. Ewing/Wikimedia Commons  

Lobotoomia on kirurgiline sekkumine (operatsioon oleks praegust ajukirurgia taset arvestades selle kohta palju öeldud) psüühiliste vaevustega inimese ajju. Aju valge­olluse järgi on seda nimetatud ka leuko­toomiaks (kr leuko – „valge“). Lobo­toomia käigus lõigatakse üsna toorelt läbi ühendusteed patsiendi aju otsmikusagarate ja talamuste vahel. Õigem oleks öelda – lõigati, kuna enam lobotoomiat inimlikuks operatsiooniks ei peeta ning seda ei tehta.

Protseduuri töötas välja Portugali neuroloog António Egas Moniz, kelle arvates peitusid psüühiliste vaevuste põhjused just nimelt ebanormaalselt arenenud närviühendustes otsmikusagarate ja teiste ajuosade vahel.Seepärast oli tema meelest õige need läbi lõigata.

Esimene lobotoomia tehti 1935. aastal ühele vaimuhaiglas viibinud Portugali naisele. Operatsioon toimus nii, et patsiendile tehti kohalik tuimastus, misjärel puuriti koljusse auk ja otsmikusagarate valgeollusesse süstiti etanooli, et hävitada närvikiud, mis sagaraid teiste aju osadega ühendasid.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Moniz ise leidis, et operatsioon oli edukas ja naise depressioon välja ravitud, ehkki tegelikult ei lastud patsienti mitte kunagi vaimuhaiglast välja.

Uudis uuest ja väidetavasti tõhusast ravimeetodist jõudis kiiresti teiste psühhiaatriteni ja nad arendasid protseduuri edasi, kasutades alkoholi asemel naasklit või erilist terasorki. Lobotoomia eesmärk oli muuta talitsematud patsiendid rahulikumaks, ent tuli välja, et sel oli palju katastroofilisi kõrvalmõjusid.

Aju sihilik ja toores vigastamine tõi sageli kaasa krambihood, põiepidamatuse ja oksendamise, tihti kirjeldati haiguslugudes ka pärast lobotoomiat tekkinud maaniat, agressiivsust ning idiootlikku, lapsikut või loidu käitumist. Mõnel tekkis tohutu söögiisu ja nad võtsid väga palju kaalus juurde. Osa patsiente jäi apaatsesse, zombit meenutavasse seisundisse.

Loe lobotoomiast lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555