Lugemissoovitus: 10 raamatut, mida tasub igal juhul lugeda

Siin on kümme viimasel ajal ilmunud ägedat populaarteaduslikku või ajalooraamatut, mida soovitame lugeda. Raamatu pealkirjale klikkides jõuad otse veebipoodi.

Sapiens

Nii Eestis kui ka mujal maailmas väga menukaks, lausa kultusautoriks saanud Iisraeli ajaloolase Yuval Noah Harari läbimurderaamatut on raske käest panna isegi siis, kui seda lugeda teist või kolmandat korda. Lihtsas keeles ja haaravalt kirjutatud raamat käsitleb meie varast ajalugu ning räägib tõeliselt silmiavaval moel sellest, kuidas inimkond on kõigi oma leiutiste ja revolutsiooniliste avastuste toel saanud just selliseks, nagu me oleme. Omapärase loogikaga ja mõtterikas teos on üllatavate käikudega ja hoiab sind enda haardes viimaste ridadeni. Raamatu maht on 560 lk.

Revali linna müntmeister Paul Gulden

See raamat viib lugeja 16. sajandi Tallinna, Moskva, Königsbergi ja Kopenhaageni tänavatele, tollaste valitsejate õukondadesse, sadamakõrtsidesse, linnasakste majadesse ning kogu selle aja sündmuste virvarri. Raamatu peategelane on Revali linna ettevõtlik müntmeister Paul Gulden, kelle elu- ja teenistuskäik on haruldaselt kirju. Raamatu autor Ivar Leimus töötab Eesti Ajaloomuuseumis ja on üks Baltimaade juhtivaid asjatundjaid müntide alal, tal on ka fenomenaalsed teadmised keskajast. See raamat on Leimuse meistritöö – teost lugedes on tunne, otsekui viibiksid parajasti keskaegses Tallinnas või Moskvas, sündmuste keskel, seal kus raamatu peategelanegi. Raamatu maht on 550 lk.

Ardennid 1944

Maailma üks tunnustatuim sõjaajaloolane Antony Beevor kirjeldab selles raamatus sakslaste viimast katset Teise maailmasõja käiku muuta. Ardennidest sai läänerinde vaste idarinde Stalingradile. Sõjatandril valitsesid kohutav julmus, meeleheide ja kättemaksuhimu, mis pani mõlemaid osapooli rikkuma sõjapidamise reegleid. Peale vaenlase murdis ja sandistas mehi käre pakane. Vihaste lahingute ajal põgenesid hirmunud belglased kodudest, kartes õigustatult sakslaste kättemaksu. Tõeline maiuspala sõjaajaloo-huvilistele, 456 lk.

Metsavennad

Metsavendadest on palju kirjutatud, kuid end metsas varjanud meeste ja naiste igapäevaelu, punkriarhitektuuri jms kohta on üllatavalt vähe teada. Kust nad süüa said, millistes varjualustes elasid, kuidas nad oma aega veetsid? Rühm vabatahtlikke - ajaloolased, arheoloogid ja teiste elualade esindajad - on otsustanud seda lünka täitma hakata. Kõrvalistel rabasaartel ja kaugetes metsades tehtud väljakaevamiste tulemusel on saadud metsavendade kohta palju uut infot, mis on selles raamatus avaldatud. Raamatu panid kokku arheoloog Mauri Kiudsoo, ajaloolased Pearu Kuusk ja Peeter Kaasik, hobiajaloolane Üllar Kurik ning kaitseväe juhataja Martin Herem. Suureformaadilise raamatu maht on 144 lk ja selles on palju haruldasi fotosid.

Kõrgem kutse

Detsember 1943, Saksamaa. Ribadeks tulistatud USA pommituslennuk näeb kurja vaeva, et õhus püsida. Ühtäkki võtab sellele sappa Saksa hävitaja. Selle piloot on vana õhuäss ...

Mis edasi juhtub, on täiesti hämmastav. Saksa piloot ei iitsata sellest hiljem kellelegi, sest riskib sõjakohtu alla sattumisega. USA õhujõud klassifitseerivad juhtunut puudutava info ülisalajaseks. See kohtumine sõjataevas jääb aga mõlema lennuki piloote kummitama, kuni nad otsustavad 40 aastat hiljem teineteise üles otsida.

„Kõrgem kutse“ on haaravalt kirja pandud liigutav lugu sellest, kuidas inimlikkus võib võidutseda ka kõige julmematel aegadel. Raamatu maht on ligi 400 lk.

Islami impeeriumid

Miks valitses islami tsivilisatsioon tuhat aastat tagasi maailma? Miks muutusid paljud Põhja-Aafrika, Lähis-Ida ja Kesk-Aasia linnad arhitektuurilisteks, intellektuaalseteks ja majanduslikeks ilmaimedeks? „Islami impeeriumid” vaatleb oma umbes 450 leheküljel viieteistkümne islami linna kuldaega. Ajaloolane Justin Marozzi räägib lugejale loo, mis erineb märkimisväärselt tänapäeva arusaamast islami maailma kohta. Ennekõike räägib see raamat tolerantsuse, pluralismi ning kosmopoliitsuse vaimust, mis valitses kunagi islami tsivilisatsiooni – ja mis tõi sellele õitsengu.

Dinosauruste tõus ja langus

Ilmselt pöörab see raamat sinu ettekujutuse dinosaurustest täiesti pea peale. Paleontoloogiamaailma üks säravaimaid tegijaid Steve Brusatte näitab oma teoses veenvalt, et stereotüüpne ettekujutus dinosaurustest kui suurtest, jõhkratest ja aeglastest loomadest on absurdselt vale. Uued tehnoloogiad ja uurimismeetodid annavad meile nüüd infot selle kohta, kuidas dinosaurused käitusid ja liikusid, mis värvi nad olid, mil moel nad järeltulijate eest hoolitsesid ja kuidas nad ümbritseva keskkonnaga kohanesid. Superlugemine, rangelt soovitatav. Maht ca 350 lk.

Lõbus Vabadussõda

Selle raamatu pealkiri võib mõnd ajaloohuvilist pisut ehk solvatagi. Kuidas ometi saab püha ja ohvriterohket Vabadussõda lõbusaks pidada? Ometi on sõdadel, ka meie Vabadussõjal, oma lõbus, kaasahaarav ja lummav külg. Ajakirja Imeline Ajalugu toimetaja Alo Lõhmus on selle raamatu kaante vahele kogunud hulganisti Vabadussõja aegseid seiklusi, oma ülemuste või vaenlase edukaid tüssamisi, soomusetegemise lugusid ja seiklusi naisterahvastega ning joomase peaga aset leidnud halenaljakaid sündmusi. Kõik lood on kirja pandud Vabadussõja ohvitserida ja sõdurite endi sulega ning pärinevad arhiividest.

Hitleri õukond

Seda, kui palju on Hitlerist raamatuid kirjutatud, ei jõua vist keegi kokku lugeda. Kuid ometi julgeme soovitada neist üht, mis on üsna omamoodi. Saksa ajakirjaniku Heike B. Görtemakeri kirjutatud ligi 550leheküljeline„Hitleri õukond“ kirjutab füürerist teda ümbritsenud inimeste abil. Kes olid need mehed ja naised, kes kuulusid pikki aastaid diktaatori lähiringkonda? Mil viisil olid nad sattunud võimu keskmesse? Kuidas toimis see õukond, kuhu kuulusid mitte Saksa Riigi mõjukad ja rikkad, vaid pigem väikekodanlikust keskklassist ning poolkriminaalidest koosnev seltskond? Millist kasu ammutasid usaldusisikud oma lähedastest suhetest võimsa juhiga? Kuidas nad elasid pärast natsionaalsotsialistliku diktatuuri kokkuvarisemist ning kui palju oli neil mõjuvõimu Saksamaa Liitvabariigis või Saksa Demokraatlikus Vabariigis?

Tekkelugu

See üsna erakordne raamat võtab oma pisut rohkem kui 300 leheküljel kokku viimased 13,8 miljardit aastat ehk siis kogu Universumi ajaloo. Tundub võimatu? Sugugi mitte: Ajaloolane David Christian on sellega hästi hakkama saanud. Tema suurepärane teos viib lugeja lausa lenneldes Suurest Paugust kuni inimkonna lähitulevikuni.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555