Teadlased saadavad türannosauruse haiglasse

Sue skelett muuseumis. Foto: SHUTTERSTOCK  

Dinosauruste kivististel leidub rohkesti jälgi luumurdudest ning hamba- ja nakkushaigustest. Paleontoloogid on viimasel ajal hakanud kasutama ammu surnud hiidsisalike kivistisi uurides tänapäeva arstide tööriistu. Nii saab kümneid miljoneid aastaid tagasi surnud loomadele panna täpsed diagnoosid, et välja selgitada nende tervisehädad ja surma põhjused.

Sue tahab juua. Miski kolossaalse Tyrannosaurus rex’i suus ja kõris häirib teda – miski just­kui ummistaks ta kurku – ning ta liipab seetõttu jõe poole. Türanno­saurusel on tunne, nagu jäänuks talle kõrri kinni liiga suur lihatükk.

Kui Sue oli noor, siis tal selliseid hädasid polnud. Kaugel sellest! Siis oli tema ise see, kes teistele igasugust häda ja surmagi põhjus­tas – võimas röövloom, kel pikkust ninaotsast sabaotsani 13 meetrit. Teda kartsid kõik teised kriidiajastu olendid. Nüüd on Sue vana, umbes 30aastane, ja kurguummistus on kõigest üks paljudest tervisehäiretest. Osalt on need hädad põhjus­tatud tema eluviisist – ta on ju ikkagi kiskja, kes toitub teistest loomadest, ning mõnikord paneb ohver nii visalt vastu, et jätab ka ründajale vigastusi mälestuseks.

Sue parem õlg on vigane ja ka esijäse­mes on rebenenud sidemed ning veidi aega tagasi murdis ta kolm roiet – tõsi küll, need on üsna hästi paranenud. Peale selle on tema vasaku jala pindluu paksenenud, sest seda vaevab osteomüeliit ehk luuüdipõletik. Ka paar selgroolüli on selle tõttu kokku kasvanud. Kõik need hädad teevad liikumise tõeliselt raskeks. Saaklooma jälitada on väga raske ja Sue on pidanud nälga kannatama. Luude piirjooned paistavad nahast selgesti läbi ning iga sammuga käib jäsemetest ja seljast valus jutt läbi. Kõige tipuks nüüd siis veel see kurguhäda! Mine või hulluks ...

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Türannosaurus Sue viimased tunnid praeguse USA Lõuna-Dakota osariigi aladel, kus dinosaurus 65 miljonit aastat tagasi suri, olid väga vaevaküllased. Sinna jõe äärde ta lõpuks surigi. Tema põdura tervise kohta on saadud rohkesti infot looma luude ja hammaste analüüside põhjal.

1990. aastal maapõuest välja ilmunud Sue luude kivistised moodustavad ühe täieliku­ma türannosauruse skeleti, mis eales leitud. Samuti on ta teadaolevatest türanno­sauruste isenditest üks suurimaid ja vanimaid. Tema luid on uuritud, analüüsitud ja kirjeldatud mitu korda, ent nüüd saavad teadlased uudsete, meditsiiniliste tööriistadega teha täiesti uusi avastusi – ning seda mitte ainult Sue, vaid ka teiste dinosauruste kohta.

Suele kompuutertomograafiga tehtud uuringud annavad aimu, miks dinosaurus oli elu lõpuaastail põhimõtteliselt invaliidistunud nagu mõni poksija pika karjääri järel. Kui kolmkümmend aastat polnud päris selge, miks ja kuidas Sue suri, siis uuemate uuringute põhjal on ses osas konkreetne teooria välja käidud. Türannosauruse viis hauda vaenlane, kes oli ta endaga võrreldes mikroskoopiline.

Loe dinosauruseid vaevanud tõbedest lähemalt oktoobri Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555