Merehiiglased liiguvad taas tuule jõul

Laevade iidvana liigutaja tuul teeb lähiaastail jõulise tagasi­tuleku. Eriliste metallpurjede ja hiigellohede abil saavad isegi määratu suured kaubalaevad ületada tuule jõul ookeane ning need võivad saata diislijanused mootorid pensionile.

Umbkaudu 5000 aastat tagasi lahkus väike rahvarühm, austroneeslased, oma kodukohast, praeguselt Taiwani saarelt. Nad suundusid lõunas ja idas asuvatele kümnetele tuhandetele saartele ning asustasid need ajapikku. Riskantse reisi said nad ette võtta seetõttu, et nemad olid esimene rahvakild, kes oskas ja julges ookeanil purjesid kasutades seilata. Nemad ja nende järeltulijad asustasid lõpuks suure osa Kagu-Aasiast ja Okeaaniast. Nüüd on tuulel taas võimalus merendusrevolutsiooni teha.

Viimasel paaril sajandil on maailma laevad töötanud peamiselt fossiilsete kütuste jõul, kasutades algul sütt ja siis diislikütust. See on läinud keskkonnale kalliks maksma. Igal aastal paiskavad laevad atmosfääri 940 miljonit tonni süsihappegaasi ning sel põhjusel töötavad kogu maailma insenerid välja uut moodi aluseid, mis sõidaksid taas tuule jõul.

Ideel on paljude silmis jumet ja nii on see saamas ka rahalist tuge. Euroopa Liit on süstinud viis miljonit eurot laevade tuule­kasutusprojekti Wind Assisted Ship Propulsion arendamisse.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Linasest purjeriidest purjed, mis meresõitjaid sajandeid teenisid, siiski tagasi ei tule. Neid asendavad vertikaalsed, lennukitiibu meenutavad purjed, tuulelohed ja pöörlevad silindrid. Mõnel puhul antakse tervele laevakerele lennukitiiva kuju, kasutades nii tuule jõudu võimalikult palju ära. Praegu kasutatakse seda tehnoloogiat lisajõuallikana diiselmootoriga kaubalaevadel. Kõigest viie aasta pärast peaksid aga suured kaubalaevad hakkama Atlandi ookeani taas ainult tuule jõul ületama – nagu muiste.

Loe uudsetest purjelaevadest lähemalt juuli Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555