Hull seisukoht - "Kurjategijad on nagu loomad!"

1870. aastail tuli Itaalia arst Cesare Lombroso välja mõttega, et kurjategijatel on loomade tunnusjooned, mis reedavad nende tumedad soovid, plaanid ja teod. Ta kutsus politseid üles loobuma tunnistajate kuulamisest ja selle asemel mõõtma kahtlusaluste laupa, lõuga ja kõrvu.

Lombroso monument Itaalias Veronas. Foto Sergei Berestetski/Shutterstock  

Ühel 1871. aasta külmal ja pimedal novembri­hommikul lahkas Cesare Lombroso Itaalias Pavia ülikoolis surnukeha. See oli linna vanglas 70aastasena surnud kurjategija Giuseppe Villella.

Lombroso oli Villellaga vanglas veidi aega enne tolle surma juttu puhunud. Arst leidis, et vestlus oli ülimalt huvitav, eriti seetõttu, et kurjategija oli väga küüniline, kiideldes ja uhkustades meelsasti oma kuritegudega. Eputisest kurjategijat lahates tahtis Lombroso saada kinnitust teooriale, mille kallal ta oli pikka aega töötanud.

Lombroso tegi sisselõike Villela surnu­keha kaelale lülisamba ja kolju ühenduskoha lähedusse. Seejärel arst äkki tardus: ta täheldas pealuul üht ovaalset süvendit. See tuli ära mõõta. Süvend oli 3,4 cm pikk; 2,3 cm lai ja 1,1 cm sügav. Hoolimata üsna tagasihoidlikest mõõtmetest tabas Lombrosot pärast mõõtmist justkui ilmutus.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

„Äkki nägin ma selgelt, otsekui hakanuks suur tasandik leegitseva taeva all helendama,“ kirjeldas ta hiljem end vallanud selginemist. „Nägin, mis on kurjategija olemuse probleem. Kurjategijad on atavistlikud olendid metsikute instinktidega, mis pärinevad inimkonna primitiivsetest arengu­järkudest ja alamatest loomaliikidest.“

Lombroso oli veendunud, et kurja­tegijaid on tabanud atavism ehk samm evolutsioonis tagasi, mis tähendab ühtlasi, et nad on põhiolemuselt rohkem loomasarnased kui seadusekuulekad kodanikud. Itaallane täheldas, et süvend Villella pealuul sarnanes vaoga, mis on paljude ahvide ja näriliste koljul. Elevil arst oli kindel, et ta on teinud ajalugu ning lahendanud kuritegelikkusele kalduvuse müsteeriumi.

36aastane Lombroso hakkas kohe usinasti kirjutama raamatut, milles ta pidi oma revolutsioonilised tähele­panekud laia avalikkuse ette tooma.

Loe Lombroso teooriatest lähemalt juuni Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555