Beebipill andis naistele vabaduse

Mida ühist on katoliiklasest arstil ja naisõiguslasel? See paar osales ravimi välja­töötamises, mis andis naistele lihtsa võimaluse rasedust vältida. Alates rasestumis­­vastase tableti tulekust 1960. aastal on seda süüdistatud moraali rikkumises ja tõsistes kõrvaltoimetes, aga ometi võtab praegu seda väikest tabletti iga päev üle 100 miljoni naise.

Väikese pruuni klaaspurgikese sildil ilutses niisugune kiri: „Tähelepanu! See vahend hoiab ära munaraku irdumise.“ Purgis olid tabletid – see oli 1957. aasta suvel USAs turule tulnud preparaat nimega Enovid.

Enovid oli just saanud ametivõimude heakskiidu raskekujuliste menstruatsioonihäirete raviks. Ilmnes, et naisi, kes nende all kannatasid, oli ühtäkki kummalisel moel väga palju. Vähem kui kaks aastat pärast Enovidi turuletulekut kasutas seda juba üle poole miljoni ameeriklanna.

Suurt nõudlust ravimi järele põhjustas mitte ravi vajav menstruatsioonihäire, vaid preparaadi kõrvaltoime. Enovid oli nimelt väga tõhus rasestumise vältimise vahend, ning selleks see tegelikult loodud oligi. Jutud tableti revolutsioonilisest omadusest levisid kulutulena mandri ühelt rannikult teisele, hoolimata sellest, et rasestumisvastased meetmed ja nende kasutamine olid tollal, üle 60 aasta tagasi, igati tabu. Seetõttu oli ka tableti põhinäidustus teistsugusena märgitud. Paljudes USA osariikides oli selliste vahendite kasutamine ja isegi nõustamine, kuidas lapseootele jäämisest hoiduda, tollal lausa seadusega keelatud.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Enovid oli ometi tulnud, et jääda. Pärast ravimi kolm aastat kestnud omalaadset salaelu kiitis USA tervishoiuamet selle 1960. aasta maikuus juba rasestumisvastase vahendina heaks. Järgmistel aastatel jõudis tablett paljudesse riikidesse üle maailma. Edulugu oli sündinud, miljonid soovimatud rasedused hoiti ära ja naised said võimaluse olla oma seksuaalsuse valitsejannad.

Tänapäeval on antibeebipillid vaata et sama tavalised kui vitamiinid, kuid aastakümneid tagasi oli see pelgalt kujutelm, mis oli pesa teinud mitte ühe, vaid nelja inimese pähe. Neliku liikmed olid naisõiguslane, jõukas pärija, katoliiklasest arst ja põlu all olev bioloog.

Loe beebipilli saamisloost lähemalt veebruari Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555