Kirurgid lükkavad üleminekuea edasi

Punetavad põsed, higistamine ja muutlik meeleolu – üleminekuiga pannakse kohe tähele. Kuumahoogudest palju hullemad on aga selle pikemaajalised tagajärjed, mille hulka kuuluvad näiteks Alzheimeri tõbi ja trombid. Uus murranguline, ent lihtne operatsioon võib aidata vaevuste tekkimist kuni 20 aastat edasi lükata.

Viiekümneaastane naine istub väsinuna maha pargipingile. Higi voolab ning ta tunneb peapööritust. Naine on üle­mineku­eas ja sügaval ta ajus on närvirakkudes alanud drastilised muutused, mis mõjutavad kogu ta elu. Mõne minuti pärast on ta valmis tõusma ning oma teekonda jätkama, ent ta jääb siiski paigale. Kui kodunt väljudes oli tal kindel eesmärk, siis nüüd ei suuda ta enam meelde tuletada, kuhu ta üleüldse minema pidi.

Selline olukord on paljude keskealiste naiste jaoks igapäevane asi. Üleminekuiga, mil naise menstruatsioon lõpeb ja muna­sarjad ei tööta enam nagu varem, on tuntud kui kuumahoogude põhjustaja, mille puhul veri tulvab näonaha alla ja otsmikult immitseb higi. See pöördeline faas elus toob aga kaasa ka teistsuguseid muutusi, millest mõni võib olla märksa ohtlikum. Neist üks hullemaid on Alzheimeri tõbi. Kuna üle­minekuiga võib mõne aasta jooksul kardinaalselt aju ainevahetust muuta, võib alata ka ajukoe lagunemine, mille tagajärjel mälu taandareneb.

Seni on üleminekueaga seotud muutusi peetud vältimatuks osaks naise elust. Nüüd aga tahavad teadlased sellesse sekkuda. Juba on alustatud kirurgiliste võtete ja uute ravimite katsetamisega, mille tulemusena võib juhtuda, et üleminekuea algust saab kuni 20 aasta võrra edasi lükata.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Naise viljakus oleneb aju ja suguelundite vahelisest peenelt tasakaalustatud koostööst. Menstruatsioonitsükli ajal teevad ajupiirkonnad hüpotalamus ja hüpofüüs koostööd, et saata folliikuleid (neis valmivad munarakud) stimuleeriv hormoon FSH naise munasarjadesse. Munaraku arenemise ajal vabaneb folliikulitest suures koguses suguhormoone östrogeeni ja inhibiini, mis omakorda lõpuks pidurdavad FSH süntee­si ajus. Kui folliikul on piisavalt suur ning munarakk selles küps, hakkab aju nõristama teist hormooni, mida kutsutakse luteiniseerivaks hormooniks (LH). Seda hormooni sünteesitakse ainult lühikest aega, aga intensiivselt, ja kui seda on kõige rohkem, toimub naisel ovulatsioon ehk küps munarakk vallandub munasarjast.

Loe üleminekuea edasilükkamise plaanidest oktoobri Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555