Vulkaanid katsid maakera mürgise elavhõbedaga

Kontinendid rebisid end üksteise küljest lahti ja kogu planeedile langes kuni 40 miljonit tonni elavhõbedat. Mürgised ained hävitasid triiase ajastu ökosüsteemid, kuid teadlased arvavad, et see katastroof võib Maal kunagi taas toimuda.

Etna. FOTO: Shutterstock  

Geoloog Tamsin Mather on jõudnud vulkaani tippu. Tema pilgule avaneb tohutu kraater.

Ta seisab enam kui kolme kilomeetri kõrgusel merepinnast Sitsiilia saare idarannikul Etna tipus. See on üks maailma aktiivseimaid vulkaane – paar aastat varem haukas üks purskega kaasnenud plahvatus vulkaani ühest servast suure tüki, nii et see jäi mitu meetrit madalamaks. Mather piilub murelikult kraatri sügavustesse, hoides hoolikalt käes oma tundlikke mõõteriistu. Siis kaob äkki päikesevalgus ja teadlast ümbritseb külm ja tihe vulkaaniliste gaaside udu.

Peagi saab teadlane selle, mille järele ta on vulkaani otsa roninud: tema seadmed on kogunud piisava hulga gaase ja registreerinud neis ühe surmava komponendi: selleks on elavhõbe, mis on pärit sügavalt Maa sisemusest. Mõõtmiste tulemusena saab hiljem selgeks, et nn vaiksel aastal paiskab Etna õhku kokku 5,4 tonni elavhõbedat ehk kümme korda rohkem, kui on seni arvatud, ning tõenäoliselt on sel oluline mõju nii taimede­le kui ka loomadele vulkaani ümbruses. Matheri töö ei saa selle tõiga välja selgitamisega siiski otsa: ta uurib peale oleviku ka kauget minevikku; aega, kui tohututest vulkaanidest paiskuvad elavhõbedaaurud mürgitasid mitte ainult ümbruse, vaid terve planeedi. See mürgine põrgu, mis tollal taimi ja loomi tappis, võib uuesti korduda.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Loe triiase ajastu elavhõbedakatastroofi kohta lähemalt juuli Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130