Universumi peegelpilt

Foto:

Aeg liigub tagurpidi, üleval on all ja valgus on pimedus. Füüsikud usuvad, et meie universumil on peegelpildis teisik, kus võib samuti elu olla. Uute katsetega proovivad nad oma teooriat tõestada ja avada tee kaksikmaailma.

Kujutle maailma, mis sarnaneb äravahetamiseni meie omaga. Seal on olemas kõik, mis meie universumiski, viimne kui objekt ja olevus alates galaktikatest ja tähtedest kuni inimeste ja bakteriteni. Meie oma ja selle teise universumi vahel on siiski üks oluline erinevus: teises on kõik peegelpildis. Maa tiirleb ümber Päike­se vastassuunas, inimsüda asub kehas paremal ja kellaosutid liiguvad vastupäeva.

Otsides vastust üllatavatele labori­katsete tulemustele, on maailma füüsikud viimaseil aastail töötanud välja peegel­universumi teooria. Tagurpidi-Antslasse avavad teooria kohaselt tee neutronid. Neil subatomaarsetel laenguta osakestel on nimelt teatud füüsikakatsete käigus kombeks hetkeks ära kaduda. Peegeluniversumi teooriani jõudnud teadlased ütlevad aga, et need neutronid mitte lihtsalt ei kao, vaid siirduvad vahepeal peegeluniversumisse, muutudes nn peegelneutroniteks.

Uut teooriat uurivad kaks rühma, kellest üks USAs Oak Ridge’i riiklikus laboris ja teine Rootsis Lundis asuvas teadusasutuses European Spallation Source (Euroopa neutronkiirguse allikas). Kui õnnestuks peegelneutronite olemasolu tõestada, tähendaks see, et me saaksime neutronite abil, millel on teooria kohaselt kombeks teisel pool „ära käia“, ehk ka kuidagi peegeluniversumiga suhelda. Lisaks võiks neutronite võime liikuda kahe universumi vahel aidata seletada astrofüüsikute mõistatust number üks ehk aidata leida seletust sellele, mis ikkagi on see salapärane tumeaine – substants, mida pole vaadelda võimalik, kuid mis ometi moodustab üle veerandi kogu universumi massist.

Kogu aine koosneb aatomitest, mille tuum koosneb prootonitest ja neutronitest (ainult vesiniku levinuimal isotoobil prootiumil pole neutronit, vaid selle aatom koosneb lihtsalt prootonist ja selle ümber tiirlevast elektronist). Neutronite ülesanne on tuum stabiliseerida, milleta oleksid kõik aatomituumad peale vesiniku oma radio­aktiivsed. Poleks ei tähti, planeete ega elu.

Tuumajõud hoiavad prootoneid ja neutroneid aatomituumas koos, kuid väljaspool tuuma vabad neutronid kaovad, sest toimub radioaktiivne beetalagunemine, mille käigus kiirguvad neutronist elektron ja anti­neutriino ning tekib prooton.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Loe peegeluniversumi kohta lähemalt märtsi Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555