Viirus aitab suhkurtõbe ravida

Insuliini hinnatõus on sundinud suhkurtõve põdejaid aeg-ajalt süsti vahele jätma, näitas üks 2018. aastal USAs tehtud uuring. Uute meetmetega võib aga suhkurtõvele vaat et sünonüümiks olev süst üldse ära jääda. (The Columbus Dispatch/TNS)  Foto: Dispatch File /Dispatch

Diabeeti põdevate inimeste arv on viimase 35 aastaga neljakordistunud ja igal aastal põhjustab see kolme miljoni inimese surma. Uus meetod võib aga aidata 1. tüüpi diabeedi välja juurida: selleks tuleb patsiendid nakatada geneetiliselt muundatud viirusega.

nimese organismi on pääsenud viirus. See liigub otsejoones kõhunäärme poole. Kohale jõudnuna nakatab see sealsed rakud ja vabastab neisse oma pärilikkusmaterjali. Osale rakkudest ei mõju see kuidagi, ent teistele on nakatumine pöördeline sündmus. Mõne päeva möödudes hakkavad need rakud sünteesima üht valku, mis vabaneb ööpäeva vältel mitmel korral inimese kõhunäärmest tema vereringesse.

Ehkki sõnad „viirus“ ja „nakatumine“ võiksid viidata sellele, et inimese tervis on ohus, on selle protsessi tulemus hoopis vastu­pidine. Inimene, kelle organismis seadis end sisse viirus ja sundis rakke erilist valku tootma, on hoopis paranemise teel. Ta tunneb ennast märksa paremini kui enne seda, kui ta viirusega nakatati.

Asi on selles, et see väike valk, mida rakud viiruse mõjul tootma on sunnitud, on insuliin. See ravib kõnealuse inimese 1. tüüpi diabeeti. Seni on niisugust viirusravi proovitud ainult hiirte peal. Kui see aga osutub ka inimestel tõhusaks, tähendab see, et me oleme astunud pika sammu, et aidata miljoneid patsiente, kes 1. tüüpi diabeediga kimpus on. Haiged peavad taluma regulaarseid insuliinisüste ja suhkurtõve tõttu võib inimene invaliidistuda. Viirus ei ole samas nende patsientide ainus lootus, sest teadlased töötavad samal ajal ka muude lahendustega, mille seas on mikroskoopilised insuliinivabrikud, geenmuundatud bakterid ja vaktsiinid.

Loe uute läbimurrete kohta diabeediravis jaanuari Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555