Merre libisev tulemägi ähvardab hiidlainetega

FOTO: SHUTTERSTOCK  

Maailma üht aktiivsemat vulkaani – Etnat – kardetakse küll selle pursete pärast, aga uued mõõtmised näitavad, et tegelikult teeb tulemäe ohtlikumaks hoopis gravitatsiooni mõju sellele. Etna libiseb Vahemerre.

Üüratu kalju plartsatab lainetesse. Merepõhi muutub väge­va kivikamaka raskuse all vaata et sültjalt pehmeks. Kokkupõrke tõttu tõukub mere­põhja pealmine kiht sadu kilomeetreid edasi, lükates liikuma ka enda kohal oleva veemassi. Moodustub hiidlaine, mil on kõrgust sama palju kui kümnekorruselisel majal. Veesein veereb kolme maailmajao randa, põhjustades üleujutusi ja purustusi.

Niisugune looduskatastroof toimus Vahe­mere piirkonnas 8000 aastat tagasi, mil purske tagajärjel varises merre suur osa Sitsii­lias asuvast Etna vulkaanist. Uued mõõtmis­tulemused näitavad, et see kiviajast pärinev õudusjutt võib peagi korduda. Etna kagunõlv ähvardab nimelt taas kokku kukkuda. Kui see juhtuks ja osa vulkaanist Vahemerre variseks, tekiks hiidlaine, mis ujutaks Lõuna-Euroopa kaldaäärsed piirkonnad veerand tunniga üle. Ka 8000 aastat tagasi elasid mere kaldail inimesed, kuid praegu on neid mitu korda enam. Kui toona elas maailmas 40 miljoni inimese ringis, siis aastal 2010 oli Vahemere ääres 466 miljoni inimese kodu ja sealne rahvaarv kasvab.

Merepõhja paigutatud transponderitega tehti kindlaks, et Etna kagunõlv nihkub pisut rohkem kui nädalaga nelja sentimeetri võrra. Tõsiasi, et nõlv liigub, oli tegelikult teada varemgi, aga arvati, et see toimub palju aeglasemalt. Samuti on täiesti uus info, et Etna nõlv vajub gravitatsiooni mõjul. Varem arvati, et nõlva nihutab tulemäe hõõguv sisu ehk magma, mis vulkaani seinu välja­poole surub. Et gravitatsioon mõjutab vulkaani nõlva magma survest tugevamini, tähendab see, et olukord on ohtlikum, kui seni arvati. Hiidlaineohtu ei tasu alahinnata ja teadlased soovitavad paigaldada merepõhja sensorite süsteemi, mis varingu eest hoiataks.

Loe tulemäe tuleviku ja selle uuringute kohta detsembri Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555