Tiivad on looduse kiirtee eduni

Tiivad on teinud putukaist Maa arvukaima eluvormi ning andnud lindudele loomariigi parima nägemise. Tiivad on lendavate loomaliikide edu garantii. Lendavatel lindudel, imetajatel ja putukatel on rohkesti omadusi, mis on inspireerinud teadlasi meile, tiivututele inimestele, uudseid lahendusi looma.

Noor kiil on äsja nukukestast välja pugenud. Tema ümber ürgmetsas valitseb vaikus. Siin ei lenda põrinal tuhandeid putukaid ega söösta läbi õhu ühtki kirju sulestikuga lindu.

Kiil ootab, kuni ta tiivad on ära kuivanud ja tõukab end siis maast lahti. See on vägev hetk, ehkki putukas ise sellest vaevalt aru saab. Tegu on esimese elusolendi lennuga meie planeedil ja ehkki me ei saa kunagi päris kindlad olla, milline see tähtis stseen täpselt oli ja kes oli see esimene piloot, on teada, et esimene tiiba­de abil tehtud lend meie planee­dil toimus vähemalt 320 miljonit aastat tagasi. Kindel on, et esimesena tõusis õhku putukate klassi esindaja.

Sestsaadik ontiivad end looma­riigis ikka ja jälle suure eduloona kinnitanud. Käsitiivalised – ainsad lendavad imeta­jad – moodustavad viiendiku kõigist imetajaliikidest. Ainsad dinosaurused, kel õnnestus 66 miljoni aasta tagune massi­väljasuremine üle elada, on aga tänaste lindude eellased. Mis puutub putukatesse, kes esimesena lendu tõusid, siis nemad on vaieldamatult ja võrreldamatult planeedi kõige liigi­rikkam loomade klass, sest üle 68% kõigist teadaolevatest loomaliikidest kuuluvad just sinna.

Uuringud on näidanud, et lennuvõimelistel elusolenditel on peale lendamise välja kujunenud veel terve hulk mitmesuguseid kasulikke omadusi. Nii näiteks on nahk­hiirtel arenenud võime luua ultraheli abil enda ajus justkui üksikasjalikke kolmemõõtmelisi kaarte ümbritsevast, paljud linnud aga tajuvad ümbritseva keskkonna detaile mitu korda terasemalt ja kiiremini kui inimesed.

Loe lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657