Kas nõelad vaigistavad valu?

Akupunktuur ehk nõelravi on eksisteerinud tuhandeid aastaid, kuid selle mõju kohta on ikka vähe teada. Selgitamaks välja tõde selle iidse ravivõtte kohta, on teadlased teinud mitmesuguseid uuringuid, ent selgusele jõudmise eesmärgil on tähtis korraldada suurejooneline mustkunstinumber, milles peaosa mängivad võltsnõelad ja teadmatusse jäetud patsiendid.

Patsient väriseb põnevusest ja erutusest. Teda on aastaid painanud tugev seljavalu ja tohtrid ei ole suutnud selle vastu suurt midagi ette võtta. Nüüd lesib ta, ülakeha paljas, mugaval lavatsil, silmad suletud ja ootab.

Ta tunneb, kuidas mööda ta jalga liigub rahulikult ravitseja käsi, seejärel tunneb ta kerget torget nahal ja seda, kuidas jalg pisut surisema hakkab. Kannatlikult ja süstemaatiliselt jätkab arsti käsi mööda haige keha liikumist, peatudes kindlatel kohtadel kätel, jalgadel, pealael ja käsivartel. Lõpuks suriseb kogu patsiendi keha ning temas levib kerge rammestus- või lõdvestustunne.

See patsient on nõelraviarsti juures, kes on selleks hetkeks torganud eri punktidesse haige kehal 12 peenikest nõela. Nõelad ulatuvad umbes nelja millimeetri sügavusele. Kui patsient pärast protseduuri koju läheb, tunneb ta, et ravi on justkui mõjunud, sest seljavalu on võrreldes eelmise päevaga natuke järele andnud.

Suur osa inimesi, kes otsustavad nõelra­vi kasuks, on veendunud, et peened nõelad leevendavad valu või ka muid sümptomeid. Kuidas see siis täpselt käib ja miks enesetunne tänu nõeltele paraneb?

Nn originaalseletus, mis iidsest Hiina meditsiinist pärit nõelraviga kaasas käib, räägib sellest, et õigetesse kohtadesse torgatud nõelad viivad keha energiavood tagasi balanssi ja seeläbi kaob ka haigus. Ühtki veenvat teaduslikku selgitust, mis seda juttu kinnitaks, paraku ei ole. Ka paljud nõelraviteenuse pakkujad nendivad, et vana teooria on ajast ja arust.

Imeline teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Teine seletus on palju tõenäolisem, aga see võib nõelravi alused sootuks uppi lükata. Selle kohaselt hakkab patsiendil parem platseeboefekti tulemusena. Inimese sümptomid ja valud kaovad tänu nõelraviarsti rahustavale jutule ja patsiendi enese ootusele, et nõelravi toimib ja valu väheneb. Nõelad ise ei tee aga midagi.

Loe lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel: 667 0477
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel: 667 0044
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel: 667 0044
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657