Migreeniravi rahustab puntras närve

Naise pea ühel küljel tuikab tugev valu. Avatud aknast paistab tuppa päikesevalgus ja naine tunneb, kuidas kiired justkui otse ta ajju tungivad ja valusööstud täieliku väljakannatamatuseni kruvivad.

Väljas laulavad linnud, ent nende rõõmus vidin rammib naise pead, nagu taotaks seda väikese haamriga. Enesetunde muudab veel räbalamaks iiveldus – naise kõhus keerab. Ta tahaks tõusta, akna kinni panna ja kardinad ette tõmmata, aga iga pisimgi liigutus võimendab valusid. Nii on ta sunnitud liikumatult voodis lamama.

See naine kannatab migreeni all nagu veel umbes miljard inimest meie planeedil. Heategevusliku Briti migreenitrusti teatel on migreen maailma haiguste arvestuses levikult kaariese ja pingepeavalu järel lausa kolmas. Enam kui kolme neljandikku haigetest tabab seejuures vähemalt üks hoog kuus. Nagu teame, käib hooga kaasas väga ränk peavalu ja seetõttu on migreen üks levinumaid haigusi, mis ei lase inimestel ei kodus ega tööl oma argitoimetusi teha.

Enamik migreenihooge kestab mõne tunni, aga need võivad väldata ka kuni kolm päeva. Hoogude esinemise sagedus on inime­seti erinev. Mõnel esineb migreeni iga paari päeva tagant, teisel ainult paar korda aastas. Keskmiselt tabab migreen haiget kaks kuni neli korda kuus. Migreen piinab peamiselt keskealisi läänemaailma inimesi ning naisi tabab see kaks-kolm korda sagedamini kui mehi.

Kuigi migreenihaigeid on väga palju, ei ole arstid ja teadlased ikka veel täielikult mõistnud, mis valusid põhjustab. Ka ravi on olnud seetõttu raske leida. 2018. aastal kiitis aga nii USA terviseamet kui ka Euroopa Komisjon heaks uue ravimi, mis võib hoogude hulka raskesti kannatavate patsientide seas tervelt poole võrra vähendada. Enne seda, kui ravimile USAs müügiluba anti, toimusid kliinilised katsed, mis näitasid, et 26 protsendile patsientidest mõjus ravim maksimaalse efektiivsusega ning need inimesed said migreenist täielikult priiks.

Loe lähemalt jaanuari Imelisest Teadusest!

Imeline teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel: 667 0477
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel: 667 0044
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel: 667 0044
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657