Header image
Imeline teadus logo

Ja pimedad saavad nägijaiks

Silmaoperatsioon.  Foto: Shutterstock
Jaga lugu:

Teadlased võtavad pimeduse vastu võideldes kasutusele kõik vahendid. Uudne kiip võib asendada silma enda tundlikke rakke ning tüvirakkudest kasvatatakse uus võrkkest. Mõne aasta pärast muutub võimalikuks ka täiesti uue doonorsilma siirdamine.

Esimene asi, mida Rhian Lewis näeb, on tähistaevast meenutavad väikesed eredad valgussähvatused. Pärast mõnenädalast treenimist õpib tema aju sähvatusi tõlgendama, nii et need muutuvad helendusega ümbritsetud kontuurideks. Pilt on mustvalge ja teraline, aga esimest korda rohkem kui viie aasta jooksul näeb ta laual taldrikuid ja söögiriistu ning kellal osuteid. Kaasasündinud nägemisdefekt on aegamisi hävitanud Rhian Lewise võrkkesta valgustundlikud rakud. Nüüd aga kuulub see keskealine Briti naine pisikesse pimedate rühma, kes on osa nägemisest tagasi saanud tänu võrkkestale siiratud elektroonilisele pildikiibile.

Kiibi uusim versioon Alpha AMS tuli Euroopa Liidus turule 2016. aastal ja seda on katsetatud kliinilistes eksperimentides Saksamaal ja Suurbritannias. Tilluke kiip toimib elektroonilise võrkkestana, ja kui see on juba silma opereeritud, peab vaegnägija selle lihtsalt sisse lülitama, et jälle näha. Põhimõtteliselt koosneb implantaat sama tüüpi elektroonilistest pildisensoritest, mida kasutatakse digitaalkaamerates. Kiip asendab pimedate silmades hävinud valgus­tundlikud rakud ning saadab valgusinfo ajju nägemisnärvi kaudu, nii et nägemiskeskuses moodustub kujutis.

Pildikiip on ainult üks osa kõrgetasemeliste ravivõimaluste valikust, mida arstid võivad täna ja lähitulevikus pimedatele pakkuda. Ligikaudu 85% kõigist pimedusjuhtumeist on arvatavasti välditavad või ravitavad juba praegu olemasoleva tehnika abil. Lisaks elektroonilistele implantaatidele töötavad teadlased ka bioloogiliste lahenduste kallal. Tüvirakud võivad taastada silma hävinud koe, samas aga viirus võib rakud ümber programmeerida nii, et need hakkavad jälle õigesti toimima. Ja kui miski muu ei anna tulemusi, õpivad arstid ühel päeval mittenägevat silma välja vahetama surnud doonorilt võetud normaalselt funktsioneeriva silma vastu.

Loe nägemise kaotanud inimeste uutest lootuskiirtest lähemalt septembri Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)register@imelineteadus.ee
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044rain.vaat@aripaev.ee
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel: 667 0477madis.aesma@aripaev.ee
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel: 667 0044kairi.kalmann@aripaev.ee
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel: 667 0044piret.pihlak@aripaev.ee
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657robin.tiits@aripaev.ee