Jälgimisseadmete MM-võistlused

29. juuni 2018, 10:36
Lisaks tavalistele telekaameratele (fotol) jälgib palli liikumist seitse spetsiaalset kõrgkiiruskaamerat.

Väravas toimuvat registreerib magnetväli, pealtvaatajate näod tuvastatakse ning murul lippavate jalgpallurite liigutusi seiratakse sekundilise täpsusega. Jalgpall on midagi palju enamat kui 22 mängijat, kohtunik ja nahkpall.

Jalgpallist on saamas tehnika ja jälgimisseadmete mäng. Seda arengut demonstreeritakse meile Venemaal toimuval jalgpalli maailmameistrivõistlusteil, kus staadionil ja ka väljaspool seda hoolitseb terve jälgimiskaamerate arsenal koos droonide, robotite ning tehisintellektiga pildianalüüsitarkvaraga selle eest, et väljakul löödud väravad, karistus- ja nurgalöögid saaksid kohtuniku poolt õigesti hinnatud. Linna peal hillitseb seaduse pikk käsi jälgimistehnika abil aga huligaane.

Videoabikohtuniku süsteem (VAR) annab kohtunikule lisasilmapaari väljakul toimuva hindamiseks. Süsteemi aga kritiseeritakse selle pärast, et see tapab mängu loomuliku  kulgemise. Seepärast kasutatakse kõnealust tehnikat siiski üksnes matši oluliste momentide, näiteks karistuslöögi, värava ja punase kaardi korral. Kohtuniku otsus on seadus ning seda saab muuta ainult juhul, kui VAR näitab selgelt, et kohtuniku otsus on vale.

Arenenud näotuvastustarkvara suudab sekundi murdosa jooksul jäädvustada iga näo tribüünil olevate pealtvaatajate seas ning selle omaniku identifitseerida. Näotuvastuse oluline osa on karakteristikute eraldamine (ingl feature point extraction). Digitaalse pildi pikslite põhjal jagab tarkvara näo kuni sajaks punktiks, misjärel „mõõdab“ silmi, nina, suud ja muid isikule omaseid näojooni. Kõik suvise MMi fännid on eelnevalt teinud fänni-ID, millel on ka kvaliteetne foto. Kuna see pilt on tehtud otsevaates, siis näiteks küljega seisva isiku puhul kujundab tarkvara kiiresti täieliku 3D-näo ja võrdleb seda fänni ID-kaardiga.

Loe praegu Venemaal toimuva jalgpalli MMi tehnilistest uuendustest lähemalt juulikuu Imelisest Teadusest!

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad:

Telli ajakiri

Telli National Geographic
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri.
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Hind: e-arve püsimaksega 6,95 €, 1 aastaks 79 €
Telli Ajakiri