Uus võidujooks Kuule

Aastakümneid unustuse hõlmas veetnud Kuu on inimest taas huvitama hakanud.  Foto: NASA

Pärast unustusehõlmas veedetud aastakümneid on Kuu jälle kosmoselennunduse tähelepanu keskmes: ainuüksi 2018. aastal võtavad kaheksa sõidukit kursi meie loodusliku kaaslase poole. Pikemaajaline eesmärk on rajada Kuule baas, mis saaks Maa eelpostiks kosmoses.

Kogu maailm istub kui telerite ette naelutatuna, kui ekraanile ilmuvad esimesed udused mustvalged kaadrid Kuult. Apollo 11 missiooni kuumaanduri uks avaneb, Neil Armstrong laskub mööda lühikest treppi allapoole ja astub Kuu pinnale. Mõne minuti pärast järgneb talle Buzz Aldrin ning üheskoos löövad astronaudid Kuu tolmusesse pinda püsti Ameerika Ühendriikide lipu.

Praegu valmistuvad reisiks Kuule seitse mehitamata kosmosesõidukit ja üks mehitatud missioon, neile lisandub 2020. aasta lõpuks veel kümme. Kosmoseorganisatsioonid on teadvustanud Kuu suuri võimalusi. See taevakeha peidab endas väärtuslikke ja haruldasi tooraineid, mida kosmoserobotid kaevandada saaksid. Mis aga veelgi tähtsam – Kuud võib kasutada hüppelauana kaugemale kosmosesse. Rakettide teelesaatmine tulevasest Kuu-baasist on suhteliselt odav: sealne raskusjõud on ainult üks kuuendik Maa omast, mistõttu raketid vajavad stardiks vähem kütust.

Arvatavasti teevad kosmoselennunduse uue Kuu-ajastu esimese visiidi Kuule mõne erafirma esindajad, kes praegu pöörase kiirusega oma kosmosevõimekust arendavad. Viis ettevõtet USAst, Jaapanist, Iisraelist ja Indiast konkureerivad võistluse Google Lunar X-PRIZE raames selle nimel, kes jõuab esimesena Kuule.

USA eraettevõte SpaceX osaleb samuti võidujooksus Kuule. Tema on välja töötanud niinimetatud Falconi raketid, mida saab taaskasutada ning see muudab ka Kuule sõitmise odavamaks. SpaceX kavatseb kasutada ühte raketti koos kosmosekapsliga Dragon, et saata kaks kosmoseturisti reisile ümber Kuu juba 2018. aasta lõpu poole.

Kui reis õnnestub, võib Maa kaaslasest saada uus turistide ihaldatud reisisihtkoht – esialgu küll ainult nendele, kelle panga­kontol leidub vabu miljoneid.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Paljude kavandatavate Kuu-missioonide valguses on Euroopa Kosmoseagentuuri ESA peadirektor Jan Woerner esitanud kava ehitada Kuule rahvusvaheline küla. Seal hangiksid astronaudid vett, toodaksid kütust, tegeleksid kaevandamise ja seadmete tootmisega ning vaatleksid Maad ja kosmost. Lisaks oleks küla avatud kõigile avaliku ja erasektori esindajatele, nt astronoomidele, füüsikutele, arstidele, kaevandusettevõte­tele ja kosmosereisibüroodele, kes tahavad uurida Kuu pakutavaid võimalusi.

Permanentse Kuu-baasi ideed toetavad ESA liikmesriikide, India, Venemaa ja Jaapani kosmoseorganisatsioonide juhid, mitu erasektori kosmoselennundusettevõtet ja ka maailma kõige ambitsioonikama Kuu-programmiga riik Hiina.

Kosmoselennundusgigandil NASA on aga teised plaanid. NASA kavatseb siis, kui praegune kosmosejaam ISS jääb 2024. aastal pensionile, saata orbiidile ümber Kuu kosmosejaama. Selle orbiit oleks elliptiline, ulatudes Kuust 1500 kuni 70 000 kilo­meetri kaugusele kosmosesse ehk Maast palju kaugemale, kui ükski inimene kunagi on käinud.

Hiina, Venemaa ja Jaapan plaanivad mehitatud lende Kuule 2030. aastate esimeses pooles – ja siis võib alata ka Kuu-baasi ehitamine.

Tolleks ajaks on möödunud 60 aastat sellest, mil viimased USA astronaudid oma jäljed kuutolmu jätsid. Tookord olid astronaudid aga ainult lühikesel visiidil. Nüüd läheme, et jääda.

Kuu vallutamise uutest plaanidest loe lähemalt märtsikuu Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555