Õhku tõuseb lendauto

22. veebruar 2018, 16:36
2017. aasta märtsis esitles Airbus Genfi autonäitusel oma lendavat kontseptsioon­­­autot Pop.Up.

Kas see on droon, juhita auto või hoopiski hyperloop'i rong? Airbusi uudses lendavas autos on kombineeritud kõik kolm. Sellega lisab Prantsuse firma veel ühe visiooni, milline võiks välja näha peagi tuule tiibadesse saav lendauto.

Sul on täna tähtis koosolek, mis algab kell 9.00, kuid sa kuuled hommikukohvi juues köögiraadiost, et linna suunduv liiklus on väga tihe. Võtad uudist rahulikult. Sa nokitsed natuke nutitelefonis ning mõni minut hiljem veereb väike isesõitev elektriauto Pop.Up sinu kodu ukse ette. Istud autosse ja sind viiakse lähimasse elukohajärgsesse droonijaama. Droon haagib end autoga, milles sa istud, ja nüüd jätkub sõit juba õhus, kuhu maanteel valitsev tipptunnisegadus ei ulatu. Peagi maandud kõrghoone katusel. Koosoleku alguseni on sul veel kõvasti aega ning oma teekonnal pole sa autost pidanud kordagi väljuma.

Niipea kui sõidukist välja astud, tõuseb Pop.Up jälle õhku ja leiab ise tee järgmise kliendi juurde või laadimisjaama.

Just niimoodi kujutleb tulevikku Airbus, firma, kes on ongi välja töötanud autodroonikontseptsiooni Pop.Up. Selle loomisel on silmas peetud vajadusi, mis on kiiresti kasvavates miljonilinnades, kus autodest ummistunud maanteed suurendavad transpordile kuluvat aega ja õhureostust. Süsteem kombineerib tänavasõitu ja lendamist.

Lendauto mõte pole uus, kuid alles nüüd on esimesed mudelid reaalselt ka valmimas. Tänapäevase lendauto väljamõtlejad lähtuvad enamasti eesmärgist luua transpordivorm, mis viiks inimese otse punktist A punti B, kasutades selleks nii õhku kui ka tänavaid ning mida võiks pruukida iga juhiluba omav tavainimene.

Loe lendauto leiutamisest lähemalt märtsikuu Imelisest Teadusest!

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad:

Telli ajakiri

Telli National Geographic
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri.
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Hind: e-arve püsimaksega 6,95 €, 1 aastaks 79 €
Telli Ajakiri