Fantastiline plast

Traditsiooniliselt valmistatakse puutetundlikke ekraane klaasist, ent uued plastekraanid muudavad telefonid kergemaks ja nende purunemise võimatuks.  Foto: Shutterstock

Plastirevolutsioon on tulekul. Nüüd võivad keemikud sünteesida selliseid molekule, nagu neile sobib, ja anda materjalile soovitud omadused. Uus plast liigub valguse mõjul, reguleerib ravimiannuseid ja seda võib lõputult taaskasutada.

Hollandis Eindhoveni ülikooli ja USA Kenti osariigi ülikooli teadlased seisavad laboris ning vaatavad pingsalt nende ees laual lebavat kahe sentimeetri pikkust läbipaistvat plastriba. Kümmeldes lambist tulevas ultraviolettvalguses, vonkleb see tõugu kombel paigalt kiirusega 5 millimeetrit sekundis.

Kuigi plastriba liigutused on aeglased, on tegu murrangulise sündmusega. Teadlased on esimest korda loonud plastist materjali, mis muundab valguse liikumisenergiaks ilma vedrude või muu mehaanika abita.

Valgustundlikku plasti saab kasutada suurtes päikesepaneeliparkides, mis toodavad elektrit inimasustusest kaugel asuvates paikades, nt kõrbes. Kui tuul kannab liiva ja tolmu päikesepaneelidele, varjab see päikesekiiri ning vähendab elektritootmist. Kattes aga päikesepaneelid läbipaistva ja liikuva plastkilega, võivad need ennast ise puhastada. Teadlased katsetasid seda omadust, puistates liiva ribale, mis selle maha raputas. Ribal oli isegi piisavalt jõudu, et kanda endast mitu korda suuremat massi kallakust üles.

See nn plastvastne on ainult üks paljudest verivärsketest näidetest selle kohta, et uus, paljude ennenägematute omadustega plastipõlvkond on sündimas. Tuleviku fantastiline plast suudab muu hulgas muuta oma omadusi olenevalt temperatuurist ja aitab haavasidemetes ravimit doseerida.

Praegu huvitab keemikuid eriti sellise plasti väljatöötamine, mis reageeriks välistele mõjutustele, nt temperatuurile, õhuniiskusele või pH väärtusele. Seda tüüpi plasti saaks kasutada näiteks ümbrusele reageerivate rõivaste valmistamiseks.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Teadlased lähtusid asjaolust, et nafioni polümeerne ahel sisaldab sulforühma, mis liidab endaga kergesti veemolekuli. Kui temperatuur tõuseb ja inimene hakkab higistama, liitub osa vett rõivaste siseküljele jäävate polümeerkiududega. Rõiva välisküljel on õhuniiskus väiksem ja seepärast ei omasta väliskülg nii palju vett.

Selle tulemusel paisub rõiva sisekülg rohkem ja tekitab kerge painde. Selle mõjul avanevad materjali pinnal olevad klapid nagu imepisikesed aknad, mis lasevad õhku läbi. Teadlased usuvad, et nafioni tüüpi plaste saab peagi kasutada paremate temperatuuri reguleerimise võimetega rõivaste valmistamiseks.

Tulevikus võib ka nutitelefonid ja tahvelarvutid murda keskelt pooleks või rullida kokku nagu paberilehe. Painduvad ekraanid on elektroonikafirmade järgmine leiutis. Plast mängib uues tehnoloogias määravat rolli.

Tavalised ekraanid koosnevad kahest klaasikihist, mis on jäigad ja löökide suhtes tundlikud. Siiani on klaasi kasutamine olnud vajalik selleks, et kaitsta tuhandeid elektroonikalülitusi väändumise eest. Nüüd aga on teadlastel õnnestunud printida lülitused painduvale plastile, mis on õhem kui juuksekarv. Kapseldades elektroonika kahe kaitsva plastkile sisse, saavad tehnoloogiagigandid nüüd valmistada painduvaid ekraane.

Uudsete plastide hämmastavatest omadustest loe lähemalt veebruarikuu Imelisest Teadusest!

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555