Meie 540 miljoni aasta vanune sugulane

Oma suure suuga, mida ümbritsesid kortsus nahavoldid, pistis Saccorhytus nahka kõik, mis talle tee peal ette jäi.   Foto: Wikimedia Commons

Läbi mikroskoobiläätse jõllitab vastu kivistunud nägu. See pentsik kivistis annab teadlastele nüüd võimaluse heita pilk inimese 540 miljoni aasta pikkuse evolutsioonilise teekonna algusse.

Mikroskoopiline koletis vingerdab läbi liivaterade. Oma suure suuga, mida ümbritsevad kortsus nahavoldid, pistab ta nahka kõik, mis talle tee peal ette jääb. Ülejäägid paiskab ta välja keha küljel asuvate tömpide ogade vahelt.

Selle märkimisväärse looma ainult ühe millimeetri pikkused kivistunud jäänused leidis hiljuti üks rahvusvaheline teadlaste töörühm. Loom sai nimeks Saccorhytus, mis väga paslikult tähendab kortsus kotti. Eluka avastamine heidab tänuväärselt valgust meie sugupuu kõige vanematele harudele.

Geneetilised uuringud on juba pikka aega näidanud, et inimene ja kõik teised selgroogsed on suguluses nn okasnahksetega, kelle hulka kuuluvad näiteks meritähed, merisiilikud ja meripurad. Inimese ja meripura ühise esiisa kivistunud jäänused on siiani paleontoloogide terava pilgu eest varju jäänud. Nüüd täidab Saccorhytus sugupuus just selle tähtsa koha. Ta kuulub teissuuste alampõhikonda koos okasnahksete, habeloomade ja ka selgroogsetega.

Nagu meie, nii oli ka Saccorhytus oma kesktelje ümbert sümmeetriline. Tema õhuke veniv nahk kattis arvatavasti lihaseid ja algelist närvisüsteemi, mis võimaldas loomakesel väänelda madalas vees merepõhjas seal kandis, kus tänapäeval asub Hiina. Teadlased arvavad, et eluka ogad võisid olla eel­staadium inimese nn lõpuskaartele, mis mängivad loote arengu ajal tähtsat rolli.

Loe Imelise Teaduse jaanuarinumbrist lähemalt, mis ühendab meid selle mikroskoopilise eluka ja teiste eelajalooliste olenditega.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657