Egiptuse seitse mõistatust

Atmosfääri ülakihtidest pärinevad mikroskoopilised müüonosakesed jõuavad pidevalt Maale ja läbivad materjale, mis nende teele ette jäävad. Osa müüoneid jääb siiski kinni kividesse jt kõvematesse materjalidesse. Kui püramiidi mõnes kohast jõuab läbi ebanormaalselt palju müüoneid, viitab see õõnsustele püramiidi sisemuses.   Foto: Shutterstock

Kuhu on maetud kuninganna Nofretete ja mis on peidus Cheopsi püramiidi sees olevas labürindis? Et lahendada Egiptuse seitse suurimat mõistatust, võtavad teadlased nüüd kasutusele osakestedetektorid ja DNA-analüüsi. Esimesed tulemused on juba käes!

Kõrgtehnoloogiliste osakestedetektoritega varustatud teadlased avastasid 2016. aasta lõpus, et 139 meetri kõrguse Cheopsi püramiidi põhja- ja kirdeküljes asub kaks senitundmatut õõnsust. Ühest ruumist näib algavat käik, mis viib sügavamale püramiidi sisemusse. Hiljuti leiti suur tühemik ka peasissekäigu kohalt. 

Avastus tehti niinimetatud müüontomograafiga. Müüonid on elementaarosakesed, mis tekivad siis, kui kosmiline kiirgus tabab Maa atmosfääri. Osakesed läbivad pehmeid materjale, nagu nahka ja kude, kuid teatud määral neelduvad kõvemates materjalides, nagu kivides. Püramiidi kõrvale asetatud detektoritega tuvastati, et mõnes kohas läbib püramiidi rohkem müüoneid kui mujal. See viitab, et neis paigus kohtavad müüonid vähem takistusi, st kivist püramiidi sees on õõnsused.

Müüondetektoriga saadud andmeid uuritakse edasi püramiidi ruumilise kujutise abil, mis on koostatud laserskannimiste ja infrapunauuringute põhjal. Sel teel loodavad teadlased selgust saada, kas uued ruumid on tõesti olemas.

Loe detsembrikuu Imelisest Teadusest täpsemalt nii püramiidide varjatud ruumide kui ka iidse Egiptuse ülejäänud mõistatuste kohta!

 

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555