Kas teleskoopidega näeb Kuule jäetud esemeid?

Fotol on näha Apollo 14 astronautide Alan Shepardi ja Edgar Mitchelli jalajäljed.   Foto: NASA's Goddard Space Flight Center/ASU

Kas tänapäevaste teleskoopidega saab näha Kuu pinnale jäetud esmeid?

Ühegi maapealse teleskoobiga pole võimalik näha Kuule astronautidest maha jäänud esemeid. Enamgi veel: isegi kosmoseteleskoobiga Hubble ei saa neid pildistada. Põhjused peituvad optikareeglites. Hubble`i eraldusvõime nähtavas valguses on 91 meetrit. Kuule maha jäänud objektidest suurimad olid aga kuumoodulite laskumisosad, mis on 5,5 meetrit kõrged ning 4,3 meetrit laiad. Neid ei ole teleskoobis lihtsalt näha.

Küll aga paistavad Apollo laagripaigad hästi ära sondile Lunar Reconnaissance Orbiter, mille orbiit möödub Kuu pinnast kõigest 20 kilomeetri kõrguselt. 2012. aastal pildistaski see aparaat maandumispaiku ajal, mil päikesevalgus joonistas välja maha jäetud esemete varjud. Piltidelt on näha ka kuumobiili rattajäljed ning isegi astronautide jäetud jäljerajad.

Varjude põhjal tehti kindlaks, et Kuu pinnasesse löödud USA lipud on endiselt püsti, välja arvatud kõige esimeses, Apollo 11 maandumispaigas. Teise inimesena Kuu pinnale astunud Buzz (Edwin) Aldrin raporteeris juba 1969. aastal, et Apollo 11 kuumooduli lahkumise ajal paiskasid mootorist väljunud gaasid lipu ümber.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555