Veefontäänid Jupiteri kuul Europal

Fontäänid on Europa kettal nähtavad "kella 7 kohal".   Foto: NASA, ESA, W. Sparks (STScI), the USGS Astrogeology Science Center, Z. Levay (STScI)

NASA kosmoseteleskoobi Hubble abil märkasid teadlased, et Jupiteri jäiselt kuult Europalt paiskuvad kosmosesse veefontäänid. See lisab tuge arvamusele, et Europa jääkihi all loksub vedela vee ookean, kus teoreetiliselt võib leiduda ka elu.

Hubble jäädvustas veefontäänid, kui Europa jäi parajasti Jupiteri taustale. Vesi purskub Europa pinnast kuni 200 kilomeetri kõrgusele ning sajab siis jäätununa tagasi maha. Kui Europa pinna all asub vedel ookean ja kui selles leidub elu, siis peaksid selle jäljed olema tuvastatavad ka fontäänide kaudu välja paiskunud vee põhjal. Seega ei ole tulevikus Europale maanduvatel kosmosesondidel tingimata tarvis paksu jääkatet läbi puurida. 

 

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657