Soorollid loomariigis: issi on jälle rase

26. aprill 2016, 15:04
Merihobukeste peresuhted on sama kummalised nagu nende välimuski.

Merihobukeste maailmas ei rahuldu isased vaid poegade eest hoolitsemisega. Nad on ka tiined, neil on tuhud ja lõpuks nad isegi sünnitavad.

Merihobuke on üks erilisemaid kalu maailmas. Oma soomustatud keha, pika koonu, väikese suu ja sama väikeste uimedega ei meenuta ta ühtegi teist liiki. Nende peresuhted on sama kummalised nagu välimuski.

Paaritumine käib neil nõndaviisi, et ema laseb isase kõhul asuvasse haudetaskusse kuni 1500 marjatera. Seejärel isane viljastab need ning jääb tiineks. Isane kannab marja ja seejärel ka sellest koorunud maime ligikaudu 45 päeva. Sel ajal ümbritseb haudetaskut hea verevarustusega limaskest, mis sarnaneb imetajate platsentaga ning varustab maime toitainete ja hapnikuga. Kui maimud saavutavad sellise arenguastme, et suudavad iseseisvalt toime tulla, põimib isakala oma saba mõne veetaime külge ja väljutab ühe-kahe päeva jooksul kõik maimud merre. Ta teeb seda kokkutõmmete abil, mis meenutavad sünnitustuhusid.

Soorollide kummalisest jaotumisest loomariigis loe edasi maikuu Imelisest Teadusest.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: