Hobused mõistavad inimeste näoilmeid

Hobusele meeldib, kui talle naeratatakse.  Foto: Shutterstock

Hobused saavad näoilme põhjal aru, kas inimene on heas või halvas tujus. Vihaseid nägusid kalduvad suksud silmitsema oma vasaku silmaga – seda peetakse negatiivse impulsi tajumise tunnuseks. Samuti kiireneb nende pulss.

Suurbritannia Sussexi ülikooli psühholoogid näitasid 28 hobusele fotosid, millel oli kujutatud nii rõõmsa- kui kurjailmelisi inimesi. Teadlased panid tähele, et vihaseid nägusid kaldusid suksud silmitsema oma vasaku silmaga – seda peetakse negatiivse impulsi tajumise tunnuseks. Samuti kiirenes kurjailmelisi fotosid vaatavate hobuste pulss ning neil esines ka muid stressile viitavaid märke.

Ajakirjas „Biology Letters“ avaldatud uurimuses järeldavad psühholoogid, et hobused suudavad inimese näoilmete tähendust mõista. Lahtine on veel küsimus, kas hobused kannavad oma loomupärase oskuse lugeda teiste hobuste näoilmeid lihtsalt üle inimnägudele või on nad igaüks individuaalselt õppinud mõistma inimeste kui oma igapäevaste kaaslaste näoilmeid. Varem on kindlaks tehtud, et hobused otsustavad teiste hobuste tuju üle nende silmavaate ning kõrvade asendi põhjal. Kuna inimesed kõrvu ei liiguta ning ka meie silmade asend näos erineb hobuste omast, on hobuste oskus mõista ka inimeste näoilmeid seda tähelepanuväärsem. 

Koerte puhul on samuti märgatud kommet silmitseda vihast inimest või ka lihtsalt negatiivset sündmust vasaku silmaga. Teadlased seletavad seda asjaoluga, et vasakust silmast tulevaid signaale töödeldakse paremas ajupoolkeras, mis on spetsialiseerunud just ohumärkide menetlemisele.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555