Kiire ja valutu surm parandab kala maitset ja toiteväärtust

Kala valutu surmamine vähendab tema piinu ning parandab maitset.   Foto: Shutterstock

 Kiirelt ja valutult tapetud kalad säilivad ning ka maitsevad paremini kui piinarikast surma surnud kalad, näitab värske uurimus. Kohe pärast väljapüüdmist löögiga pähe tapetud forellides säilivad kasulikud rasvhapped kauem ning kalad isegi lõhnavad paremini.

Itaalia ja Hispaania teadlased uurisid vikerforellide säilivust ning võtsid vaatluse alla kaks gruppi kalu. Esimesse gruppi kuulusid forellid, kes olid kohe pärast väljapüüki surmatud kiire löögiga pähe. Teise grupid kalad olid aga kuival maal lihtsalt hapnikupuudusse lämbunud. See on piinarikas, ent paraku üsna tavaline surm konksu otsa sattunud kalade puhul (teadlikud kalamehed siiski ei lase kalal piinelda ning surmavad ta kohe).  

Kui mõlema grupi kalad olid 75 päeva sügavkülmas seisnud, selgus, et pikaldast surma surnud kalade kehades olid rasvhapped nagu omega 3 hakanud lagunema kiiremini kui kähku surmatud kalade kehades. 135 päeva pärast leidus lämbunud kalade kehades juba kaks korda rohkem rasvhapete laguprodukte kui kiirelt tapetud kalade kehades. Omega 3 on aga inimesele väga kasulik rasvhape ning üks põhjusi, miks kalaprae söömine on tervislik.

Lisaks lasid teadlased forellide maitse üle otsustada toiduekspertidel, kes on spetsialiseerunud just kalaroogade ja teiste mereandide hindamisele. Need leidsid, et lämbunud forelli filee maitses juba 105 päeva vanusena kibedalt ning lisaks ka lõhnas ebameeldivalt, samal ajal kui kiiresti surmatud kalade fileetükid ei hakanudki katseperioodi vältel haisema.

Ajakirja Food Science jaanuarinumbris ilmuvas artiklis oletavad teadlased, et stressirohkelt surnud kalade kehades leidub rohkem vesinikperoksiide, mis lagunedes tekitavad lihale kiiremini halba maitset ja lõhna.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130