Indoneesia vulkaan tõi ikalduse

13. sajandi keskel toimus Indoneesias ülivõimas vulkaanipurse, mis jättis keemilisi jälgi väävlist ja tuhatolmust nii Gröönimaa kui ka Antarktika jäässe. Aasta pärast Samalasi vulkaani purset langes maakera temperatuur järsult, see tõi paljudes piirkondades kaasa ikalduse.

Siiani on teadusmaailm asjatult  põhjust otsinud, miks see häda ja viletsus juhtus. Teadlased on kahtlustavalt vaadanud Mehhiko, Ecuadori ja Uus-Meremaa vulkaane, aga nüüd väidab prantslase Franck Lavigne’i juhitav teadlaste töörühm, et on müsteeriumi lahendanud: patuoinas oli vulkaan nimega Samalas, millest on tänapäevaks järele jäänud vaid kraater Indoneesias Lomboki saarel.

Polaarjääst leitud väävel ja tuhk langevad kokku Samalase keemiliste jälgedega. Pealegi sobivad Lomboki geoloogilised olud kokku 1257. aasta purskega. Lõpliku punkti väitele panevad kohalikud ajalooallikad, mis kirjeldavad võimsat purset, mis tegi 13. sajandil maatasa mitu küla.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657