Miks on Marsi vulkaanid hiiglaslikud?

Päikesesüsteemi suurim vulkaan on Marsil asuv Olympus Mons. See on peaaegu 22 kilomeetrit kõrge ja selle läbimõõt on 600 kilomeetrit.

Olympus Monsi muljetavaldava suuruse põhjus on asjaolu, et Marsil ei ole sellist laamtektoonikat nagu Maal. Vulkaan asub niinimetatud kuuma täpi kohal, kus kuum magma on planeedi sisemusest läbi koore tunginud. Maa peal ei kujune vulkaanid kunagi eriti suureks, sest laamad liiguvad ja peatavad vulkaani arengu. Marsil see nii pole.

Kuna planeedi koor on paksem kui Maal, kujunes vulkanism seal väga tugevaks, kui magma kord läbi koore tungis. Sellest alates on Olympus Mons aina kasvanud ja kasvanud. Protsessile aitab tublisti kaasa nõrk gravitatsioon, mis on vaid kolmandik Maa omast ja teeb vulkaani kasvamise kergemaks.

Päikesesüsteemi suurim vulkaan Olympus Mons on 100 miljonit aastat vana, tema kõrgus Marsi pinnalt on 21,9 kilomeetrit. Kõrguselt kolm järgmistki vulkaani on Marsil – Ascraeus Mons on 14,9 kilomeetrit, Elysium Mons 12,6 kilomeetrit ja Arsia Mons 11,7 kilomeetrit kõrge. Auväärsele viiendale kohale platseerub meie kodune Mauna Kea vulkaan, mille kõrgus ookeani põhjast kuni tipuni on 10,2 kilomeetrit.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555