Veider merekoletis oli visa hingega

Yale’i Ülikooli paleontoloogid leidsid Maroko 480 miljonit aastat vanadest kaljudest enam kui meetripikkuse ürgse merelooma jäänused. Leid näitab, et need ebatavalised rööveluviisiga mereloomad elasid suure väljasuremise üle.

Tänapäeva mõistes oli loomal kummaline välimus – sel olid punnis silmad, lüliline keha ja hiiglaslik pea. Pea eesotsas olid ogadega ripikud, mis kühveldasid pisiloomi suhu, mis avanes ja sulgus täpselt nagu fotokaamera objektiiv. Kivistis on ligi kaks korda suurem kui seni leitud analoogilised kivistised.

Kõige tähelepanuväärsem on aga kivistise suhteline noorus, mis annab teada, et anomalocaridid’id elasid alates geoloogilisest ajajärgust kambriumist kuni järgneva perioodini, ordoviitsiumini. Neid kaht ajajärku eraldab umbes 488 miljoni aasta eest aset leidnud massiline väljasuremina, mil kadus enamik kambriumiajastu loomi. See aga tähendas, et ellujäänud loomad said rohkem eluruumi ja ordoviitsiumi alguses nende loomade sugukondade arv neljakordistus.

Ühes leitud 1500 limuse, käsna ja korallikivistisega annab uus kivistis täiesti ainulaadse pildi 480 miljonit aastat tagasi valitsenud ökosüsteemist ja see ei erinenudki kambriumi loomastikust nii palju kui arvatud. Seepärast võib juhtuda, et teadlased peavad oma nägemuse 488 mln. aastat tagasi toimunud katastroofist ümber hindama.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Autor: Imeline Teadus / Tarkade Klubi

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130