Hambaaugud kasvavad ise kinni

Hambaarsti külastamine muutub üha meeldivamaks. Hiljaaegu avalikustatud uuringu kohaselt suudavad meie hambad teatud tingimustel ise augud kinni kasvatada. Peagi saame uusi hambaid laboris luua, igatahes hiirtega on edukaid hammaste kasvatamise katseid juba tehtud.

Qvisti poolt uuritav tehnoloogia on väga huvitav - jäävhammastesse tekkinud aukudele kantakse õhuke plastikiht, justkui lakk. Hambaauke tekitavad bakterid jäävad lakikihi all toidu ja hapnikuta ning nende tegevus peatub. Teadlased on kasutanud lakki mitu aastat ning seitsmel juhul kaheksast suudab see meetod kaariese rünnaku täielikult pidurdada. Meetodit saab kasutada eelkõige jäävhammaste mälumispindadel. Just seal tekib kolmveerand kõigist hambaaukudest.

Jaapani teadlased on suutnud panna väikese, tüvirakke sisaldava hambaalge suuõõnes päris hambaks kasvama. Siiani on see õnnestunud vaid hiirte peal, kuid USA Columbia Ülikooli teadlased tõestanud, et nad suudavad ka inimese tüvirakud kolmemõõtmeliselt kasvama panna. Teadlased loodavad, et aastate pärast suudavad nad kasvatada tavalise hambaga täiesti sarnaseid hambaid.

Hambaravi uutest lahendustest saate lugeda ajakirja Imeline Teadus 2010 aasta detsembri numbrist, lugu on kuuel leheküljel ning hästi illustreeritud.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Vaata ajakirja Imeline Teadus värske numbri sisukorda siit.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555