Tirimine ja surumine hoiavad toidu jahedana

Teatud materjalid muutuvad jahedamaks või soojemaks olenevalt sellest, kas neid pressitakse kokku või venitatakse välja. Nüüd kavatsevad insenerid neid materjale ära kasutada kodumasinais, et muuta need kliimasäästlikuks.

© Shutterstock

MIKKEL MEISTER

1. JUULI 2022

Võta kummipael ja venita see välja nii pikaks, kui jaksad. Kui teed seda küllalt kiiresti, siis muutub pael venitades soojemaks, kui see kokku keri­tuna sinu peos oli. Kui paela pärast venitamist jälle lahti lased, jahtub see taas oma endisele temperatuurile.

Taani tehnikaülikoolis (DTU) töötati välja ja konstrueeriti soojuspump, milles kasutatav elasto­kaloriline materjal võimaldab nii soojendada (voolik paremal all) kui ka jahutada (voolik paremal üleval).

Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Taanis, Norras, Soomes, Islandil, Lätis, Leedus ja Hollandis.

LOGI SISSE kui juba tellid!

Ajakiri + digi

Paberajakiri + kõik lood mobiilis/arvutis

Digi

Kõik lood mobiilis/arvutis

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress