Miks muutub õuna viljaliha pruuniks?

© Shutterstock

MIKKEL PEDERSEN

9. APRILL 2024

Õun sisaldab fenoolseid ühendeid – aineid, mis kaitsevad seda hallituse ja bakterite eest.

Kui õun maha kukkudes vigastada saab või pooleks lõigatakse, puutub see kokku õhus oleva hapnikuga. Algab oksüdeerumine, mis tähendab seda, et piltlikult läheb õun justkui väga kiiresti rooste.

Õunas sisalduva ensüümi polüfenooloksidaasi toimel tekib fenoolsetest ühenditest ja hapnikust pruun pigment melaniin, mis kaitseb viljaliha bakterite eest.

Sidrunhape lagundab polüfenooloksidaasi, mistõttu ei muutu õun pruuniks, kui sellele sidrunimahla tilgutada.

Loe ka neid artikleid

Tere Tulemast tagasi!

Sisesta enda kasutajaandmed

Taasta enda parool

Palun sisesta parooli taastamiseks, enda kasutajanimi või emaili aadress