Toiduainete päritolu on tähtis nii tarbijale kui ka toiduainetööstusele. Ette tuleb tüssamist, mispuhul väidetakse mõnd vilja olevat hoopis teist päritolu, kui see on. Kolm aastat tagasi pandi maaeluministeeriumi toel algus uurimisprojektile „Eesti päritolu maasikate referentsandmekogu loomine“. Nüüd on Eesti maasikate andmebaas valmis.
© Mailiis Ollino
MADIS AESMA
10. AUGUST 2023
Selle töö tulemusena on võimalik vajaduse korral maasikate Eesti päritolu kinnitada või ümber lükata. Maaelu teadmuskeskuse teravilja ja söötade labori juhataja Liina Kruus väitis pressiteates, et selle töö käigus leiti seosed, mis lubavad Eesti maasikaid eristada Poola, Hispaania või Kreeka maasikatest. Tema sõnul saab lisaelementide toel varsti võimalikuks ka Eesti maasikate Läti, Leedu ja Soome maasikatest eristamine.
Paljude toodete, näiteks liha, oliiviõli ja veini puhul saab päritolumaad tuvastada juba ammu. Selleks kasutatavad meetodid ei sobi aga hästi marjade ja marjatoodete algupära tuvastamiseks. Uue projekti käigus tehti koostööd Saksa laboriga Agroisolab GmbH, kus on maasikate päritolumaa määramise metoodika juba välja töötatud ja kus on tänu sellele asjakohaseid mitme riigi infoga andmebaase.
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri. Ilmume lisaks Eestile ka Rootsis, Taanis, Norras, Soomes, Islandil, Lätis, Leedus ja Hollandis.
© 2022 Imeline Ajalugu - Kõik õigused kaitstud