Imeline Teadus nr. 141 (07/2022)

2022. aasta juuli Imelise Teaduse 100l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

KADUNUD AEG. Geoloogidel on Maa ajaloost puudu üle miljardi aasta. Alles nüüd on nad saanud luubi alla kolm peamist kahtlusalust, kes selle tohutu ajaröövi taga olla võivad.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

STOPP! SA HINGAD LIIGA TIHTI! Suurem osa inimesi hingab 12–16 korda minutis. Seda on kaks korda enam, kui tegelikult tarvis on. Uute uuringute tulemused näitavad, et harv, aeglane ja sügav hingamine mõjutab aju nii, et meil on parem tuju ja tervis ning me elame kauem.

FAKTIKONTROLL. FACEBOOK AJAB AJU EKSITEELE. Sotsiaalmeediat süüdistatakse paljudes asjades alates madala enesehinnangu põhjustamisest kuni selleni, et inimesed jäävad sotsiaalmeediast sootuks sõltuvusse ega suuda nutiseadet enam käest panna. Kas need süüdistused peavad paika?

SUPERTELESKOOP. Järgmisel kümnel aastal kerkivad Lõuna-Aafrikasse ja Austraaliasse tuhanded antennid, mis üheskoos moodustavad maailma suurima raadioteleskoobi Square Kilometer Array ehk SKA. See hakkab kui üks suur kõrv kuulama pajatusi universumi ajaloost.

LIBLIKAD. Musta stsenaariumi järgi võivad paljud liblikaliigid mõne aastakümne pärast olla välja surnud. See ei oleks aga pelgalt hüvastijätt nende ilusate tiibade ja elegantse lennutehnikaga, vaid tähendaks ka paljude taimede elutähtsate tolmeldajate kadumist. Õnneks on teadlastel valmis päästeplaan.

ROHELNIE KÜLMKAPP. Teatud materjalid muutuvad jahedamaks või soojemaks olenevalt sellest, kas neid pressitakse kokku või venitatakse välja. Nüüd kavatsevad insenerid neid materjale ära kasutada kodumasinais, et muuta need kliimasäästlikuks.

PLATSEEBO. Üldlevinud käsimüügiravimite toime seatakse kahtluse alla.

5 MINUTIT. Lühidalt heroiinist.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555