Imeline Teadus nr. 135 (01/2022)

2022. aasta jaanuari Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

HAPNIK. Sa hingad seda päevas sisse 2000 liitrit ja seda leidub kõikjal universumis. Ent kuidas hapnik tõusis atmosfääri ja muutis Maa elatavaks planeediks, on olnud teaduse üks suurimaid mõistatusi. Kuni praeguseni.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

VANAD AJUD. Tõredad vanamehed ja segaduses vanurid, kes ei mäleta midagi – on hulgaliselt müüte selle kohta, kuidas aju ajaga kehvemaks muutub ja meie elu mõjutab, ent mitmed neist ei pea paika.

JAMES WEBBI KOSMOSETELESKOOP: Pärast 14aastast hilinemist sai NASA lõpuks detsembris üles saata maailma suurima kosmoseteleskoobi. Oma vaatluskohas meist 1,5 miljoni kilomeetri kaugusel näitab James Webbi teleskoop meile niisuguseid universumi objekte, mida me pole kunagi varem olnud võimelised nägema.

EMBRÜO ARENG: Viljastumisele järgnevatel päevadel on tulevane laps lihtsalt ümar rakukogum. Nüüd on teadlased välja uurinud, et rakkudest moodustub inimkeha tõugete ja tõmmete mõjul. Ja võib-olla saavad arstid ravida vähirakud terveks neid lihtsalt sikutades.

SEITSE TEHNOLOOGIA MAAILMAIMET - GOTTHARDI RAUTEETUNNEL. Maailma praegu pikim raudteetunnel viib läbi Alpide. 57 km pikkune Gotthardi tunnel on kõigiti turvaline. Alles paarsada aastat tagasi oli sellise tunneli ehitamine peaaegu ilmvõimatu ülesanne.

NOBELIDE NAFTAMUINASJUTT. Bakuu kandis oli naftat juba sajandeid maa alt purskunud, kuid keegi polnud osanud seda toorainet kasutada. Suurejooneline naftamuinas­jutt sai alguse, kui kohale ilmusid rootslastest vennad Nobelid.

PARADOKSID. Kõik kreetalased on valetajad,“ ütles umbes 600. aastal eKr filosoof Knossose Epimenides. Kuna Knossos asub Kreetal, tekib küsimus: kas Epimenides rääkis tõtt? Kui ta rääkis tõtt, kuidas siis tema, kreetalane, ikkagi valetab? Selle ja paljude teiste paradokside üle juurdlemisest on kasu lõiganud eri teadusharud ning tehnoloogilised arendused.

5 MINUTIT. Lühidalt bitcoinist.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555