Imeline Teadus nr. 131 (09/2021)

2021. aasta septembri Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

ROHELINE MAAILM AASTAKS 2050. Kivisöelt ja naftalt roheenergeetikale üleminekuks ei ole vaja panustada termotuumasünteesile või mõnele muule raskesti kätte tulevale läbimurdele. Uus raport näitab, et suurem osa riike saaks hakkama selliste tuulegeneraatorite, päikesepaneelide ja hüdroelektrijaamadega, mida teame praegugi. Ülemaailmse rohepöörde elluviimine on võimalik ja tasub ennast ka ära.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

NAHK ANNAB LOOMALE SUPERVÕIMED. Soomus, mis kaitseb vaenlase eest, maskeerumisülikond, tundlik kilp või hoopis rüü, millega on võimalik hingata, või nutiturvis, millega saab saaki luurata, või kehakate, mis aitab loomal vettki juua – paljude ülesannetega nahast on miljonite aastate vältel saanud midagi palju enamat kui pelk kest, mis elundeid koos hoiab. Samas on mõnele liigile oluline hoopis see, et ta suudab nahast välja pugeda.

RIPPUV TERAS ÜHENDAB JAAPANI PAIKU. Jaapanis Honshu ja Awaji vahel ripub õhus 1991 meetrit teed. Maailma pikim rippsild Akashi Kaikyō on sümbol inseneride võidust looduse üle. Moodsate rippsildade edu põhineb osalt laevahukkudel ja sillaõnnetustel.

SINU AJU NAASEB LAPSEPÕLVE. Aju on imeliselt paindlik organ, mis erineb inimeseti väga palju. Selle närvirakkude võrgustik on igal inimesel ainulaadne, ent sellegipoolest järgib aju areng kindlat seaduspära. Värske uuring näitab, kuidas aju ühendused elu jooksul arenevad. Inimelu lõpus sarnaneb aju elu alguses olevaga.

UUS SARI. AHV SINUS ENESES. Käitumismustrite evolutsioonilised põhjused. Teadlased on avastanud, et meil on hiilgav võime petiseid ära tunda, ent neil pole veel aimugi, milliste signaalide põhjal me seda täpselt teeme. Psühholoog Jill Byrnit selgitab, miks evolutsioon ei ole meid teiste petmises osavamaks muutnud.

SARJAARVUSTUS. "The Expanse" on kõigiti kiiduväärt ulme, ka teaduse vaatenurgast.

VIIS MINUTIT. Lühiülevaade tüvirakkude imelistest võimetest.

MASSIMÕRVARI JÄLIL. Surnuaedades kerkisid laibad haudadest maapinnale, suved muutusid lumisteks ja nälg levis maa-alal, mis ulatus Rootsist kuni asteekide riigini. On ilmne, et 15. sajandi keskel põhjustas üks erakordselt tappev sündmus ülemaailmse katastroofi. Mis siis täpselt juhtus – ja veel olulisem – kus see juhtus? Üle 30 aasta on teadlased üritanud mõistatusele vastust leida. Nüüd on võrk kahtlusaluse - ühe tulemäe - ümber kokku tõmbumas.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555