Imeline Teadus nr. 129 (07/2021)

2021. aasta juuli Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

JÄÄSSE PAKITUD VAKTSIIN LENDAB ÜLE MAAILMA. Kujuta ette, et Maa iga elanik peab saama pihku vahvlijäätise, enne kui see ära sulab. Peaaegu samasugune on ka ülesanne, millega on viimastel kuudel toime tulema pidanud paljud meditsiini­firmad ja riikide valitsused, kui on tarvis igasse maailma nurka kohale viia kuni 70 külma­kraadini jahutatud vaktsiinidoose.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

MEREHIIGLASED LIIGUVAD TAAS TUULE JÕUL. Laevade iidvana liigutaja tuul teeb lähiaastail jõulise tagasi­tuleku. Eriliste metallpurjede ja hiigellohede abil saavad isegi määratu suured kaubalaevad ületada tuule jõul ookeane ning need võivad saata diislijanused mootorid pensionile.

JÄINE KÄÄBIK ON OOTAMATULT ELAV. Pime, poolusest pooluseni läbi jäätunud ja elutu – astronoomidel ei olnud Pluuto suhtes ülemäära suurt lootust. Sondi New Horizons saadetud uued fotod aga pööravad need seisukohad siiski pea peale.

UUS SARI: 7 INSENEERIA IMET. 1. OSA. BURJ KHALIFA. Dubai kõrbeliiva kohal kõrgub 828 meetri kõrgune teras- ja klaasfassaad. Maailma kõrgeimat ehitist – Burj Khalīfat – poleks kunagi ehitatud, kui polnuks nelja inimese vahedat mõistust ning üht tulekahju, mis terve linna maha põletas.

KULLAPALAVIK MEREPÕHJAS. Maailma ookeanide põhja külmas pimeduses peidab end metallide aardelaegas. Neid metalle saab kasutada igal pool alates tuulegeneraatoritest kuni elektriautodeni. Pärast aasta­kümnetepikkust sisse­juhatust on tohutu suured roomikutel liikuvad imurid valmis sukelduma sügavustesse, et alustada tööd maailma esimestes mere­kaevandustes.

TORNIS TEKIVAD PLANEEDIALGED. On teada, et Maa tekkis gaasi- ja tolmupilvest, milles leiduvad osakesed koondusid, aga pikka aega ei suutnud teadlased seletada, kuidas see täpselt toimus. 146 meetri kõrgune planeetide sünnitusmaja näitas, et võtmerolli mängib staatiline elekter.

ROHEPÖÖRE. Neli ideed maailmamere tervise parandamise asjus.

STRIIMIMISSOOVITUS. "Alien Worlds".

VIIS MINUTIT. Lühiülevaade supervulkaanidest.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555