Imeline Teadus nr. 128 (06/2021)

2021. aasta juuni Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

INETUS. Tõeline ilu võib olla sisemine ilu. Aga sinu ajul on sellest ükskõik. Uued uurimused näitabad, et evolutsioon on muutnud meid selliseks, et pelgame koledaid või õigemini keskmisest standardist erinevaid nägusid. Ebarealistlikud iluideaalid ei ole ainult ühiskonna, vaid ka evolutsiooni karuteene.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

PÄIKESESÜSTEEMI VEIDRIK. Päikesesüsteemi äärealadel tiirleb ümber planeet Neptuuni väga iseäralik kuu nimega Triton. See tiirleb oma planeedi pöörlemisele vastassuunas, purskab kosmosesse tumedaid geisreid ja selle pind on pidevas muutumises. Triton käitub äärmiselt veidralt ja nüüd tahavad astronoomid teada, miks.

PARASIITIDE PÄÄSTMINE. Nad pistavad oma ohvri seestpoolt pihta hakates nahka või sunnivad ta enesetapule. Parasiidid on looduse vihatuimad olendid, kes on samas toiduahelas täiesti asendamatud. Uus suurejooneline teadusprojekt hakkab nüüd neid väljasuremisohust päästma.

MEREPÕHJAS LUURAB KATASTROOF. Sügaval merepõhjas lebab kaks tiksuvat radioaktiivset pommi – need on külmast sõjast jäänud roostetanud tuumaallveelaevad. Nüüd kavatsevad insenerid need kaks vrakki hulljulge täppismanöövri ja spetsiaalselt selleks ehitatud katamaraaniga üles hiivata, enne kui need koost lagunevad ja ajaloolise katastroofi põhjustavad.

TEADUSE ARHIIVIDEST. Lugu kriminalistika ajaloost. 1871. aastal väitis itaalia arst Cesare Lombroso, et kurjategijatel on loomadele omased välised tunnusjooned, mis paljastavad nende kuritegeliku käitumise. Ta kutsus politseid üles loobuma tunnistajatest ja selle asemel mõõtma kahtlusaluste laupa, lõuga ja kõrvu.

ÕNNELIKUD VIPERUSED. Noppeid teaduse ajaloost, mil juhus aitas kaasa olulise avastuseni jõudmisele.

SALAKAVALAD VULKAANID. Tulemägesid ei tasu kunagi lõplikult kustunuks pidada, kuna need võivad end mõnel puhul väga kiiresti uuesti üles ehitada ja seejärel ikkagi ootamatult purskama kukkuda.

5 minutit. Lühidalt Denissi inimese avastamisest.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555