Imeline Teadus nr. 122 (12/2020)

2020. aasta detsembri Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

JUUSPEEN BALANSS: Seekordne kaanelugu räägib juustest ja pisut ka muudest kehakarvadest. Teadlastel on nüüd õnnestunud laboris lõpuks kunstlikult juukseid kasvatada. See tähendab, et loodetavasti on peagi igasugused karvade ja juustega seotud küsimused, olgu neid siis kehal liiga palju või liiga vähe, teaduse kontrolli all ja igaüks saab olla nii karvane või karvutu kui tahab. Kuidas see kõik 3Dprinterite, laserite ja muude uudsete lahenduste abil toimub, sellest lugu räägibki.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

ÄMBLIKUD: Fotolugu imetabaselt leidlikest ja samas inimese vaatenurgast julmadest nippidest, mida kasutades kõikvõimalikud erinevad ämblikud jahti peavad.

AJAMASIN: Sellest ajast saadik, kui USA füüsik Ronald Mallett kümneaastaselt oma isa kaotas, on ta kinnisidee olnud ajarännakud. Tema teooria järgi suudab pöörlev laserikiir tekitada spiraali, mis viib olevikust minevikku. Teadlane usub, et tehnoloogia areng kõrvaldab tema ajamasina teelt praktilised takistused.

NÄTSUGENOOM: Must näritud tükike kasetõrva ehk tökatit on iidne näts, mis leiti ühe Taani fjordi põhjast. Selle analüüsi abil järjestasid teadlased 5700 aastat tagasi elanud sinisilmse taanlanna genoomi. Leid heidab valgust sellele, kuidas toimus üleminek küttide-korilaste elukorralduselt põlluharijate omale.

BIOROBOTID: Värskes teaduslikus läbimurdes õppis arvuti selgeks evolutsioonitõed, surus miljonite aastate vältel toimunud evolutsiooni loetud tundidesse ning lõi selle tulemusel bioroboti. See on küll valmistatud konna rakkudest, kuid ei käitu ühegi looduses elutseva olendi moodi.

AJUSARI, neljas ja viimane osa. Aju pettustest pajatav sari esitab küsimuse, kas vaba tahe on üleüldse olemas, ja püüab sellele vastata.

FOTOSARI: Põrgu maa peal ehk fotoreportaaž Etioopias asuvast Dallolist, kus tingimused on väga happelised, soolased ja tulikuumad. See on üks väheseid paiku Maal, kus elu põhimõtteliselt pole.

5 MINUTIT: lühiülevaade ajupõrutusest

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555